Piratpartiets mötesplattform


 
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Motion B36: Sakpolitik: Sjukvård: Ändring av ståndpunkt avseende journalsystem

Vi har ett problem med att FRA håller på de kryptonycklar som landstingen använder. Därför måste vi villkora vårt beslut att vi är för att man skall kunna läsa sin egen patientjournal på nätet.

Det är en bra dag idag!

C Magnus Berglund


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:CMagnusB

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.


Yrkanden

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
CMagnusB Inte uppkopplad
 
CMagnusBs avatar
 
Inlägg: 268
Reg.datum: Jun 2006

Länk: #287787
Standard Sv: Motion B36: Sakpolitik: Sjukvård: Ändring av ståndpunkt avseende journalsystem - 2013-10-07, 23:17

Det är helt klart inte den bästa formuleringen. Men innehållet är desto viktigare. Vi kan inte släppa FRA helt fri att läsa våra journaler. Som det är i nuläget och med FRAs ändamålsglidning så är vi där när som helst. Uppsala försöket kan redan ha satt processen i rullning. Glöm inte bort att FRA har redan registrerat sexuell läggning. Om man betänker varför de skulle göra något sådan, så är det inte helt orimligt att patientjournaler kan vara mer värdefullt ur samma syfte.

Så skriv gärna nya formuleringar som passar. Bara ändåmålet är den riktiga.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
puggan


fd EU-kandidat 2009
fd Riksdagskandidat 2010, 2014

Min blogg: http://cmagnusb.wordpress.com/
Jag twittrar på: https://twitter.com/CMagnusB
Facebook: C Magnus Berglund http://www.facebook.com/cmagnusb
  Skicka ett meddelande via MSN till CMagnusB Skicka ett meddelande via Skype™ till CMagnusB  
  (#3) Gammal
Mötespresidiet Inte uppkopplad
 
Mötespresidiets avatar
 
Inlägg: 4 471
Reg.datum: Nov 2010

Länk: #290047
Standard Sv: Motion B36: Sakpolitik: Sjukvård: Ändring av ståndpunkt avseende journalsystem - 2013-11-03, 15:41

B36-Y01 röstas om i motion B35.
   
  (#4) Gammal
TeirdeZ Inte uppkopplad
 
TeirdeZs avatar
 
Inlägg: 2 487
Reg.datum: Apr 2006

Länk: #289122
Standard Sv: Motion B36: Sakpolitik: Sjukvård: Ändring av ståndpunkt avseende journalsystem - 2013-10-17, 20:14

Jag håller med andan i förslaget och tycker att det är huvudsakligen puckat att lägga ut alla sjukjournaler på ett medium som världens samlade militärer och säkerhetstjänster verkar vilja bedriva krig på. Det är heller inte bra att först tvinga ungdomar att gå till psyktanter som registrerar deras tonårsångest i skolan och sedan lägga ut dem på någon typ av uppkopplat medium - oavsett bakom hur många brandväggar och hur många krypton. Det skapar en osäkerhet och lär människor att ljuga för vården.

Å andra sidan tror jag att Anders S Lindbäcks förslag i sådana fall är bättre: Lindbäck ställer mycket högre krav på patienternas möjligheter att själva få välja hur deras journaler ska hanteras, och som informationsfrihetligt parti bör vi också verka för att människor får göra egna och specifika val.


Amelia Andersdotter, Europaparlamentariker för Piratpartiet 2009-2014.

Fråga om ni fattar det som sker i vad ni ser, plåga er och skratta åt er del i detta spel
spana, det viktigt!, ty ni bör innan ni dör ana att man riktigt har er roll under kontroll

-Virus, Sture Lönnerstrand, 1960 (omslaget, baksidan)
   
  (#5) Gammal
Peter Johansson Inte uppkopplad
 
Inlägg: 765
Reg.datum: Aug 2009

Länk: #289062
Standard Sv: Motion B36: Sakpolitik: Sjukvård: Ändring av ståndpunkt avseende journalsystem - 2013-10-17, 11:21

yrkandet är lite vagt yrkar avslag.


Peter Johansson
http://Pejj31.blogspot.com
   
  (#6) Gammal
puggan Inte uppkopplad
 
puggans avatar
 
Inlägg: 7
Reg.datum: Jan 2006

Länk: #287698
Standard Sv: Motion B36: Sakpolitik: Sjukvård: Ändring av ståndpunkt avseende journalsystem - 2013-10-07, 21:31

Betyder B36-Y01 att vi inte vill att journalerna ska vara tillgängliga via internet?
   

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


Henrik Brändéns avatar
2013-10-07, 20:32 #7
Inte uppkopplad
Sv: Motion B36: Sakpolitik: Sjukvård: Ändring av ståndpunkt avseende journalsystem -
Vi beslöt på höstmötet 2011 behandla sakpolitik så att medlemsmötet antar ställningstaganden, som sedan ställs samman i en lista, och används av styrelsen för att skriva sakpolitiska program. De ställningstaganden som tagits under de senaste tre mötena har alla skett genom yrkanden på formen

att
medlemsmötet antar ställningstagandet: "Patientjournaler ska göras tillgängliga på nätet först efter det att ..."

Så länge yrkanden ser ut på det sättet blir det tydligt exakt vilken text som ska föras in i listan över ställningstaganden, och den som upprättar listan behöver inte göra några egna tolkningar av saken. Jag skulle därför vädja till motionären att justera sitt yrkanden till den formen.
AndersLindbäcks avatar
2013-10-07, 21:36 #8
Inte uppkopplad
Re: Sv: Motion B36: Sakpolitik: Sjukvård: Ändring av ståndpunkt avseende journalsystem -
Citat:
Ursprungligen postat av puggan Visa inlägg
Betyder B36-Y01 att vi inte vill att journalerna ska vara tillgängliga via internet?

Tills vidare - ja.

Se fö min motion om journalsystem så ser du en imho bättre förslag gällande detta.


https://mote.piratpartiet.se/showthread.php?t=39144
agnessons avatar
Gammal agnesson Ansvarig forumgruppen
2013-10-07, 21:56 #9
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B36-Y01:
att vi villkorar vårt beslut att vara för patientjournaler skall vara tillgängliga på nätet tills dess vi har säkerställt säkerheten.
Otydligt yrkande.
CMagnusBs avatar
2013-10-07, 23:18 #10
Inte uppkopplad
Sv: Motion B36: Sakpolitik: Sjukvård: Ändring av ståndpunkt avseende journalsystem -
Citat:
Ursprungligen postat av puggan Visa inlägg
Betyder B36-Y01 att vi inte vill att journalerna ska vara tillgängliga via internet?
Inte förrän vi har säkerställt (via lag, nedläggning av FRA eller likande) att FRA inte skall hantera landstingens kryptonycklar.
Henrik Brändéns avatar
2013-10-10, 14:59 #11
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B36-Y01:
att vi villkorar vårt beslut att vara för att patientjournaler ska vara tillgängliga på nätet tills dess vi har säkerställt säkerheten.
Oklart vad yrkandet betyder.
JPAndersons avatar
2013-10-11, 12:14 #12
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B36-Y01:
att vi villkorar vårt beslut att vara för att patientjournaler ska vara tillgängliga på nätet tills dess vi har säkerställt säkerheten.
Lite för otydligt och anser dessutom att tillgången till sin egna patientjournal via nätet överväger ev. insyn från FRA i nuläget.
2013-10-13, 07:51 #13
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B36-Y01:
att vi villkorar vårt beslut att vara för att patientjournaler ska vara tillgängliga på nätet tills dess vi har säkerställt säkerheten.
Vilket villkor gäller enligt yrkandet?

Patientjournaler ska överhuvud taget inte finnas på nätet eller ens i gemensamma datorsystem. Vilka fördelar har kunna påvisas i verkligheten av dessa sammankörda system?

Jag hade bättre koll med min gamla husläkare med pappersjournal än i nuvarande system.

Läkare, och andra professionella inom patienthantering skriver allt som oftast korta kommentarer som inte säkert är entydiga eller fria från tolkning. Därför är det snarar OSÄKERT att ha sammankörda system, istället för att läkare kommunicerar med varandra direkt vid behov. Vi måste kunna lita på att en människa som är patient kan förklara om det finns något relevant i sin historik.
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com