Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Mötet har bifallit motionen med de yrkanden som syns nedan.

Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik

Styrelsen föreslog till höstmötet 2013 följande ställningstagande: "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens." (P30-Y13)


Det är vår övertygelse att landets kloka bibliotekarier själva inser fördelarna med verk släppta med fria licenser. Så även om detta ställningstagande vid första påseendet verkar rimligt ur ett piratperspektiv är det vid närmare eftertanke problematiskt. Det är till exempel inte förenligt med andra ställningstaganden, som vill lägga makten över inköp hos de lokala bibliotekarierna. Dessutom rimmar det illa med partiets motstånd mot att politiker ska komma med pekpinnar om vilken information, vilka verk och vilka typer av verk, som ska få finnas tillgängliga för medborgarna. Lika lite som politiker ska anbefalla en prioritering utifrån politiska eller religiösa utgångspunkter ska man göra det utifrån formmässiga.


Proposition från: styrelsen

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
Mötet har bifallit motionen med de yrkanden som syns nedan.

Av: Partistyrelsen Yrkande P11-Y01 (Motionens ursprungliga yrkande) 15 personer gillar    5 personer ogillar

att riva upp ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13:
"Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens."


Yrkanden

Av: Partistyrelsen Yrkande P11-Y01 (Motionens ursprungliga yrkande) 15 personer gillar    5 personer ogillar

att riva upp ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13:
"Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens."

Gilla yrkandeOgilla yrkandeSe resultat från tidigare voteringar

Tillbakadraget yrkande P11-Y02 (Tillbakadraget)
Av: xpndr
Tillbakadraget yrkande P11-Y03 (Bortröstad)
Av: AndersLindbäck


Tilläggsyrkanden

Tillbakadraget yrkande P11-Y04 (Bortröstad)
Av: m4u


Mötet har bifallit motionen med de yrkanden som syns nedan.

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
Henrik Brändén Inte uppkopplad
 
Henrik Brändéns avatar
 
Inlägg: 1 722
Reg.datum: Oct 2010

Länk: #284598
Standard Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik - 2013-04-03, 13:44

Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Styrelsen har redan den makten. Så jag ser inget fel i att vi får det ansvaret.

Nu gäller dock detta yrkande detta bara ett sakpolitisk fråga inom ett specifikt område där vi redan har politik och där styrelsen faktiskt kunde ta på sig ansvaret att omformulera den så den passar in i vårt sakpolitiska program.
Men problemet är inte att formuleringen är en aning konstig, så att saken kan lösas med en lätt omformulering. (Hade det varit möjligt skulle det gjorts redan på styrelsemötet i november.)

Problemet är att hela ställningstagandet går på tvärs mot allt vad vi står för, när det gäller att politiker inte ska blanda sig i urval av böcker i bibliotek, urval av pjäser på teatrar, osv. Vi vill att sådana beslut ska bort från politiker. Att de ska ligga hos proffsen.

Det som hände var att vi i vår entusiasm för fria licenser alldeles glömde bort att tänka på att det finns andra principer som är ännu viktigare, som det här förslaget krockar med här.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Anton Nordenfur


Henrik Brändén, Uppsala
Bloggar på Henrik B och Henrik Brändén, Molekylärbiolog
   
Svara med citat
  (#3) Gammal
AndersLindbäck Inte uppkopplad
 
AndersLindbäcks avatar
 
Inlägg: 2 789
Reg.datum: Jun 2009

Länk: #286276
Standard Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik - 2013-04-14, 00:36

Idag sprida bara kommerisiella böcker via e-lib. Fria böcker sprids bara om det är kommersiella utgåvor av böckerna. T.ex. trots att Selma Lagergårds böcker finns fria att ladda ner från Projekt Runeborg så sprids Bonniers utgåvor av samma bok som finns på Projekt Runeborg via e-lib så biblioteken betalar 20 kr per utlånad ex av en bok vars upphovsrätt gått ut - (omslaget är iofs nytt och omfattas av upphovsrätt men inte själva texten i boken).

Så genom att sätta ett nytt omslag på en gammal bok så får man upphovsrätt på boken. Det ger dem sedan rätt att sälja boken och ta ut en lånekostnad på 20 kr per bok där 10 kr tillfaller förlaget

Mitt förslag till omskrivning av yrkandet tar hänsyn till detta och får även biblioteken ett uppdrag att även tillhandahålla icke-kommersiella exemplar av fria böcker och inte bara kommersiella exemplar av fria böcker (Själva texten är detsamma i båda fallen) detta handlar bara om vilken av de två varianterna av boken som skall köpas in.


Ordförande PP Västmanland. Blogg: http://kunskapssamhallet.se/
Mitt vita rena mjöl och andras smutsiga fingrar gör degen oätlig.
Upphovsrättsmonopol är ingen äganderätt utan en statlig garanterad nyttjanderätt med extremt lång tidsbegränsad rätt att bestämma över verket.
   
Svara med citat
  (#4) Gammal
JorgenL Inte uppkopplad
 
JorgenLs avatar
 
Inlägg: 1 342
Reg.datum: Aug 2006

Länk: #284712
Standard Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik - 2013-04-04, 00:07

Skulle tex
Vid upphandling till bibliotek bör licensformen för det anskaffade verket ingå i de parametrar som beaktas.
uppfattas som att vi i mindre grad försöker styra biblioteken politiskt?
  Skicka ett meddelande via Skype™ till JorgenL  
Svara med citat
  (#5) Gammal
Anton Nordenfur Inte uppkopplad
 
Anton Nordenfurs avatar
 
Inlägg: 1 600
Reg.datum: Nov 2008

Länk: #285634
Standard 2013-04-08, 14:27

Jag gillar yrkande P11-Y01:
att riva upp ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens."
Politiker bör aldrig vara med och bestämma vilka kulturella verk som ska premieras av bibliotek. Jag skäms innerligt för att jag på ett tidigare möte röstade för detta.
  Skicka ett meddelande via Skype™ till Anton Nordenfur  
Svara med citat

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


AndersLindbäcks avatar
2013-04-01, 23:07 #6
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande P11-Y01:
att riva upp ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens."
Ta inte bort - omformulera så det bättre följer övriga ställningstaganden.
xpndrs avatar
2013-04-02, 13:25 #7
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande P11-Y02:
att medlemsmötet ger styrelsen i uppdrag att omformulera detta ställningstagande på så vis att det rimmar bättre med vad partiet i övrigt tycker.
Håller med Anders om att inte ta bort utan snarare omformulera.
Anton Nordenfurs avatar
2013-04-02, 14:08 #8
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande P11-Y02:
att medlemsmötet ger styrelsen i uppdrag att omformulera detta ställningstagande på så vis att det rimmar bättre med vad partiet i övrigt tycker.
Som jag tolkar det yrkandet vill du ge styrelsen fria händer att besluta om ett politiskt område, utanför medlemsmötet. Det skulle vara att ge styrelsen alldeles för stor makt mot medlemmarna.

Om du istället menar att styrelsen ska skriva ett nytt förslag till nästa medlemsmöte, skriv i så fall det. Jag tror dock fortfarande att det är bättre att skriva en omformulering och besluta om detta redan på detta möte.
AndersLindbäcks avatar
2013-04-02, 14:22 #9
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av Aki Visa inlägg
Jag ogillar yrkande P11-Y02:
att medlemsmötet ger styrelsen i uppdrag att omformulera detta ställningstagande på så vis att det rimmar bättre med vad partiet i övrigt tycker.
Som jag tolkar det yrkandet vill du ge styrelsen fria händer att besluta om ett politiskt område, utanför medlemsmötet. Det skulle vara att ge styrelsen alldeles för stor makt mot medlemmarna.

Om du istället menar att styrelsen ska skriva ett nytt förslag till nästa medlemsmöte, skriv i så fall det. Jag tror dock fortfarande att det är bättre att skriva en omformulering och besluta om detta redan på detta möte.
Styrelsen har redan den makten. Så jag ser inget fel i att vi får det ansvaret.

Nu gäller dock detta yrkande detta bara ett sakpolitisk fråga inom ett specifikt område där vi redan har politik och där styrelsen faktiskt kunde ta på sig ansvaret att omformulera den så den passar in i vårt sakpolitiska program.
willenforts avatar
2013-04-02, 18:45 #10
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
vad sägs omatt ändra till deyta ?
"Vid upphandlingar till bibliotek skall ambitionen vara att verken skall ha så fria licencer som möjligt så att biblioteksbesökarna kan nytja verken så fritt som möjligt."

Det ger en inriktning och pekar på vad vi vill åstakoma utan att ge specifika pekpinnar.
AndersLindbäcks avatar
2013-04-03, 14:13 #11
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
Problemet är att hela ställningstagandet går på tvärs mot allt vad vi står för, när det gäller att politiker inte ska blanda sig i urval av böcker i bibliotek, urval av pjäser på teatrar, osv. Vi vill att sådana beslut ska bort från politiker. Att de ska ligga hos proffsen.
Ja, men nu säger vi varken vilka böcker som skall köpas eller vilka genre som skall köpas in. Utan vi säger att partiets åsikter om spridning av fri spridning av kultur även bör genomsyra biblioteken.

Vi har här två frågor partiet har som jag anser borde kunna fås att samverka utan att vi måste tumma på ena eller den andra.

Vad sägs om ett ändring till följande yrkande:

att piratpartiet vill att biblioteken ges ett särskilt ansvar att även tillgängliggöra icke-kommersiella verk, dvs verk som släpps med fria licenser eller vars upphovsrätt gått ut.
Henrik Brändéns avatar
2013-04-03, 14:23 #12
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Då kan vi ju också besluta att det är viktigt att skolan även lär ut division. Och att det är viktigt att sjukvården också behandlar cancer.
AndersLindbäcks avatar
2013-04-03, 14:35 #13
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
Då kan vi ju också besluta att det är viktigt att skolan även lär ut division. Och att det är viktigt att sjukvården också behandlar cancer.
ja, det gör man ju - idag har man iofs prioriterat alla de fyra räknesätten och svenska.

Att ange rätt prioritering på rätt nivå tillhör politiken.

Att följa styrelsens förslag i detta vore att ge upp partiets egna principer.
2013-04-06, 07:11 #14
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande P11-Y02:
att medlemsmötet ger styrelsen i uppdrag att omformulera detta ställningstagande på så vis att det rimmar bättre med vad partiet i övrigt tycker.
"detta ställningstagande" är yrkandet du just skrivit. Det finns inget politiskt ställningstagande i ditt yrkande. Alla andra ställningstaganden som partiet har antagit beskriver var partiet tycker i övrigt.
JorgenLs avatar
2013-04-06, 14:48 #15
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
Problemet är att hela ställningstagandet går på tvärs mot allt vad vi står för, när det gäller att politiker inte ska blanda sig i urval av böcker i bibliotek, urval av pjäser på teatrar, osv. Vi vill att sådana beslut ska bort från politiker. Att de ska ligga hos proffsen.
Jag kan delvis förstå resonemanget, men det handlar ju inte om att påverka urvalet, i meningen styra utifrån innehåll, utan att påverka att licensformen ska lyftas upp som en parameter.

Inte för att automatiskt välja bort det som har "fel" licensformer, utan som en parameter som gör att det i en valsituation mellan fri licens och stängd tynger över åt det fria hållet.
JorgenLs avatar
2013-04-06, 14:55 #16
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande P11-Y01:
att riva upp ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens."
Att "premiera" betyder inte att man hindrar allt annat, bara att man lyfter upp att licensformen är en parameter som bör beaktas, och att vi tror att det både för bibliotekens och för resten av samhället skulle vara bra om man i ett val mellan två alternativ ger ett litet extra plus för det alternativ som har fri licens. Det betyder inte att vi detaljstyr något urval, bara att vi står för att vi tror att det är samhällsnyttigt och nyttigt för biblioteken och låntagarna.
AndersLindbäcks avatar
2013-04-06, 15:08 #17
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av Tommten Visa inlägg
Jag ogillar yrkande P11-Y02:
att medlemsmötet ger styrelsen i uppdrag att omformulera detta ställningstagande på så vis att det rimmar bättre med vad partiet i övrigt tycker.
"detta ställningstagande" är yrkandet du just skrivit. Det finns inget politiskt ställningstagande i ditt yrkande. Alla andra ställningstaganden som partiet har antagit beskriver var partiet tycker i övrigt.
Korrekt det är inget politisk ställningstagande och är inte heller tänkt som det. Det är ett remissyrkande där vi ber styrelsen skriva om det sakpolitiska ställningstagandet som denna propp gäller.
2013-04-06, 15:13 #18
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Korrekt det är inget politisk ställningstagande och är inte heller tänkt som det. Det är ett remissyrkande där vi ber styrelsen skriva om det sakpolitiska ställningstagandet som denna propp gäller.
Det är ställt som ett motyrkande på orginalyrkandet.
xpndrs avatar
2013-04-06, 17:10 #19
Inte uppkopplad
Jag har dragit tillbaka yrkande P11-Y02:
medlemsmötet ger styrelsen i uppdrag att omformulera detta ställningstagande på så vis att det rimmar bättre med vad partiet i övrigt tycker.
Henrik Brändéns avatar
2013-04-06, 19:01 #20
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av JorgenL Visa inlägg
Jag ogillar yrkande P11-Y01:
att riva upp ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens."
Att "premiera" betyder inte att man hindrar allt annat, bara att man lyfter upp att licensformen är en parameter som bör beaktas, och att vi tror att det både för bibliotekens och för resten av samhället skulle vara bra om man i ett val mellan två alternativ ger ett litet extra plus för det alternativ som har fri licens. Det betyder inte att vi detaljstyr något urval, bara att vi står för att vi tror att det är samhällsnyttigt och nyttigt för biblioteken och låntagarna.
Snälla, tänk ett steg till.

Om det bara skulle vara utifrån innehåll det vore fel att politiskt styra urvalet, hur argumenterar man då kring ett krav på att premiera kooperativa förlag framför privatägda, på att premiera författare med annan etnisk bakgrund än svensk, att premiera verk från förlag som tar ansvar för en bred översättning och utgivning av litteratur från många olika utländer, från förlag som tar ansvar för att unga svenska författare ges möjlighet att debutera, och allt annat man av olika anledningar kan tycka vara bra och trevligt.

Den enda rimliga principen för oss borde vara: Urvalet i bibliotekariernas knän. Hela urvalet. Helt utan pekpinnar mot det som den ena eller andra politiska rörelsen för tillfället anser det viktigt eller opportunt att visa att man vill stödja.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Andreas Bjärnemalm, troed
JorgenLs avatar
2013-04-08, 21:33 #21
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
Den enda rimliga principen för oss borde vara: Urvalet i bibliotekariernas knän. Hela urvalet. Helt utan pekpinnar mot det som den ena eller andra politiska rörelsen för tillfället anser det viktigt eller opportunt att visa att man vill stödja.
Okej då... :-)
Kristofer Petterssons avatar
2013-04-11, 08:36 #22
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande P11-Y01:
att riva upp ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens."
"fri licens" är hyfsat odefinierat.
AndersLindbäcks avatar
2013-04-11, 12:34 #23
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande P11-Y03:
att ändra ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens." till "Bibliotek skall även tillhandahålla böcker med fria licenser och vars upphovsrätt gått ut"
Idag sprida bara kommerisiella böcker. Fria böcker sprids bara om det är kommersiella utgåvor av böckerna. T.ex. trots att Selma Lagergårds böcker finns fria på Projekt Runeborg så sprids Bonniers utgåvor via e-lib så biblioteken betalar 20 kr per utlånad ex av en bok vars upphovsrätt gått ut - (omslaget är iofs nytt och omfattas av upphovsrätt men inte själva texten i boken).
Henrik Brändéns avatar
2013-04-13, 13:11 #24
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande P11-Y03:
att ändra ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens." till "Bibliotek skall även tillhandahålla böcker med fria licenser och vars upphovsrätt gått ut"
Så självklart att det är larvigt att kräva. Biblioteken är fyllda av böcker, vars licenser gått ut.
Gammal m4u
2013-04-13, 17:51 #25
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande P11-Y04:
att man skall diskret och valbart anonymt och utan att behöva flytta sig kunna tillkalla personal på bibliotek m.h.a. t.ex. Internet eller SMS som ser till att de lokala reglerna följs.
För en ökad trygghet och studiero på bibliotek så skulle man behöva kunna tillkalla väktare eller sträng bibliotekarie som ser till att de lokala reglerna om t.ex. förbud mot tiggeri på bibliotek eller förbud mot att tala i mobiltelefon följs. Varje plats skall ha en kod som man anger i sitt meddelande. Man skall kunna tillkalla diskret och valbart anonymt så att man inte drabbas av repressalier senare från den störande personen. I de flesta fall upptäcker nog väktaren direkt vad som är regelbrottet, men om t.ex. regelbrytaren tystnar när väktaren kommer och sedan börjar prata igen när hen gått så får man ge mer information i meddelandet och kanske spela in och skicka inspelningen med signalement. Helst bör biblioteken ha WiFi så att man kan skicka gratis. Jag har själv drabbats av tiggare på bibliotek när jag satt och studerade med netbook och dyr grafräknare och även suttit i tysta läsesalar där personer talat i mobiltelefon högt och ljudligt. Jag har då saknat ett sätt att tillkalla väktare/bibliotekarie. Om vi skall ha ett mobilt kunskapssamhälle där folk skall kunna studera så måste åtminstone delar av biblioteken ha studiero. Många personer i dagens Sverige har inte möjlighet att studera hemma i överfyllda lägenheter eller det kanske pågår borrning med slagborrmaskin i hemmet. Alla kan inte ha öronproppar p.g.a. problem med fukt i öronen.
AndersLindbäcks avatar
2013-04-14, 00:07 #26
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
Jag ogillar yrkande P11-Y03:
att ändra ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens." till "Bibliotek skall även tillhandahålla böcker med fria licenser och vars upphovsrätt gått ut"
Så självklart att det är larvigt att kräva. Biblioteken är fyllda av böcker, vars licenser gått ut.
Nej, det är de inte. Tittar du på de elektroniska böcker som lånas ut så är de inte fria från upphovsrättskydd.
Anton Nordenfurs avatar
2013-04-14, 00:16 #27
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av m4u Visa inlägg
Jag har lagt yrkande P11-Y04:
att man skall diskret och valbart anonymt och utan att behöva flytta sig kunna tillkalla personal på bibliotek m.h.a. t.ex. Internet eller SMS som ser till att de lokala reglerna följs.
För en ökad trygghet och studiero på bibliotek så skulle man behöva kunna tillkalla väktare eller sträng bibliotekarie som ser till att de lokala reglerna om t.ex. förbud mot tiggeri på bibliotek eller förbud mot att tala i mobiltelefon följs. Varje plats skall ha en kod som man anger i sitt meddelande. Man skall kunna tillkalla diskret och valbart anonymt så att man inte drabbas av repressalier senare från den störande personen. I de flesta fall upptäcker nog väktaren direkt vad som är regelbrottet, men om t.ex. regelbrytaren tystnar när väktaren kommer och sedan börjar prata igen när hen gått så får man ge mer information i meddelandet och kanske spela in och skicka inspelningen med signalement. Helst bör biblioteken ha WiFi så att man kan skicka gratis. Jag har själv drabbats av tiggare på bibliotek när jag satt och studerade med netbook och dyr grafräknare och även suttit i tysta läsesalar där personer talat i mobiltelefon högt och ljudligt. Jag har då saknat ett sätt att tillkalla väktare/bibliotekarie. Om vi skall ha ett mobilt kunskapssamhälle där folk skall kunna studera så måste åtminstone delar av biblioteken ha studiero. Många personer i dagens Sverige har inte möjlighet att studera hemma i överfyllda lägenheter eller det kanske pågår borrning med slagborrmaskin i hemmet. Alla kan inte ha öronproppar p.g.a. problem med fukt i öronen.
Detaljplanering. Fungerar inte heller för alla bibliotek, många (om inte de flesta) är så små att en sådan tjänst skulle kännas löjlig.
Gammal m4u
2013-04-14, 08:32 #28
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av Aki Visa inlägg
Detaljplanering. Fungerar inte heller för alla bibliotek, många (om inte de flesta) är så små att en sådan tjänst skulle kännas löjlig.
Eftersom ingen har infört det och behovet finns så måste det till tvingande regler för att införa det.

Jag förstår inte hur du menar att tillkallande av bibliotekarier inte skulle kunna fungera. Det är ju bara för bibliotekarierna att ha en app i mobilen och sedan går den närmaste lediga dit och kollar vad som står på samt bockar av att hen tagit ärendet. Appen kan ju också lotta ut väktaruppdraget.

Om man går till ett bibliotek för att studera så är det viktigt att man verkligen kan räkna med att kunna göra det. Att ordningsproblemen på små bibliotek är mindre är positivt och då kan man ju säga att funktionen är uppfylld om bibliotekarien har möjlighet att höra hela biblioteket. Dock kan det ju finnas andra störningar med laserpekpinnar och liknande som inte hörs och då behöver man kunna tillkalla väktare/bibliotekarie även på små bibliotek. Jag tror detta är ett förslag som många pirater skulle uppskatta och som skulle ge oss många röster i valet.
JorgenLs avatar
2013-04-14, 17:20 #29
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande P11-Y04:
att man skall diskret och valbart anonymt och utan att behöva flytta sig kunna tillkalla personal på bibliotek m.h.a. t.ex. Internet eller SMS som ser till att de lokala reglerna följs.
Detta är ingen politisk fråga, det är en allmän förvaltningsfråga för biblioteket som de bäst löser lokalt. Vi ska inte i vårt övergripande program gå in och specificera hur olika verksmheter ska lösa detaljfrågor, det ser bara konstigt ut.
Henry Rouhivuoris avatar
2013-04-14, 17:24 #30
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande P11-Y04:
att man skall diskret och valbart anonymt och utan att behöva flytta sig kunna tillkalla personal på bibliotek m.h.a. t.ex. Internet eller SMS som ser till att de lokala reglerna följs.
Är det verkligen en fråga som ska debatteras i riksdagen?
Gammal m4u
2013-04-14, 17:30 #31
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av JorgenL Visa inlägg
Jag ogillar yrkande P11-Y04:
att man skall diskret och valbart anonymt och utan att behöva flytta sig kunna tillkalla personal på bibliotek m.h.a. t.ex. Internet eller SMS som ser till att de lokala reglerna följs.
Detta är ingen politisk fråga, det är en allmän förvaltningsfråga för biblioteket som de bäst löser lokalt. Vi ska inte i vårt övergripande program gå in och specificera hur olika verksmheter ska lösa detaljfrågor, det ser bara konstigt ut.
Om man tycker ett system är bra så är det väl lika bra att införa det överallt. Det blir ju också ett billigare system med appar o.s.v. om alla bibliotek (inkl. universitetsbibliotek) delar på kostnaden. Dessutom är det ju enklare för kringresande biblioteksbesökare om systemet för att slå larm är lika överallt.
Anton Nordenfurs avatar
2013-04-15, 14:44 #32
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av m4u Visa inlägg
Eftersom ingen har infört det och behovet finns så måste det till tvingande regler för att införa det.
Nej, man kan också uppmuntra, exempelvis genom statliga subventioner eller annat.

Citat:
Ursprungligen postat av m4u Visa inlägg
Jag förstår inte hur du menar att tillkallande av bibliotekarier inte skulle kunna fungera.
Det har jag aldrig sagt.

Du helt ignorerade hela min poäng - att många bibliotek är så små att en sådan tjänst skulle kännas löjlig. Om det bara jobbar två bibliotekarie på biblioteket och bägge är inom tio meters avstånd känns det kanske konstigt att kontakta dem genom telefon?
2013-04-25, 01:59 #33
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande P11-Y01:
att riva upp ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens."
Alla verk bör behandlas lika.
2013-04-25, 02:00 #34
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande P11-Y03:
att ändra ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens." till "Bibliotek skall även tillhandahålla böcker med fria licenser och vars upphovsrätt gått ut"
Alla verk bör behandlas lika, vilket det enligt yrkandet görs.
2013-04-25, 02:01 #35
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande P11-Y04:
att man ska diskret och valbart anonymt och utan att behöva flytta sig kunna tillkalla personal på bibliotek m.h.a. t.ex. Internet eller SMS som ser till att de lokala reglerna följs.
Otydligt yrkande. Förstår inte vad man menar.
Gammal m4u
2013-04-27, 17:11 #36
Inte uppkopplad
Sv: Proposition P11: Om justering av bibliotekspolitik -
Citat:
Ursprungligen postat av klokboken Visa inlägg
Jag ogillar yrkande P11-Y04:
att man ska diskret och valbart anonymt och utan att behöva flytta sig kunna tillkalla personal på bibliotek m.h.a. t.ex. Internet eller SMS som ser till att de lokala reglerna följs.
Otydligt yrkande. Förstår inte vad man menar.
Vari ligger otydligheten? Har du läst motiveringen?
Gammal m4u
2013-04-27, 17:17 #37
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande P11-Y01:
att riva upp ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens."
Ni vill alltså ta bort ett yrkande som förverkligar Piratpartiets ideologi. Det enda jag tycker är lite konstigt med det ursprungliga yrkandet är att det står "premiera" i stället för "prioritera". Men det går väl även att premiera verk med fri licens så uppmuntrar man att sådana skapas.
Gammal m4u
2013-04-27, 17:20 #38
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande P11-Y03:
att ändra ställningstagandet från höstmötet 2012 P30-Y13 "Vid upphandlingar till bibliotek premieras verk släppta under fri licens." till "Bibliotek skall även tillhandahålla böcker med fria licenser och vars upphovsrätt gått ut"
Jag vill inte ta bort det urprungliga yrkandet men detta skulle kunna vara ett tilläggsyrkande.
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com