Piratpartiets mötesplattform


 
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Mötet har avslagit motionen.

Motion B22: Sakpolitik: Säkerhet vid idrottsevenemang: Fansens Rätt

Många svenska medborgare åker och kollar på diverse idrottsevenemang som exempelvis en fotbollsmatch, ishockeymatch eller liknande. Precis som vi ser i drogpolitiken så är en ständig kriminalisering av supportrar ett faktum.

Sedan 2007 är det förbjudet enligt lag att använda pyroteknik på/i svenska arenor. Men om vi kollar på utvecklingen så ser vi att pyrotekniken fortfarande användas flitigt. För att stoppa förbränningen av bengaler eller rökbomber införs det hela tiden nya regler som ska garantera "säkerheten" på svenska arenor.

Hela tiden skapas det farliga situationer på läktare för supportrar som har tänt bengaler eller smällare okontrollerat. Rökskador, förbränningar och annat går att förhindra om vi ser till att supportrar kan använda sin pyroteknik på ett sätt som inte skadar folk.

Kravet från ligorna blir allt fler. Maskeringsförbud, tillträdesförbud på upp till 3 år, en utökning av tillträdesförbudet till en viss area utanför arena samt att straffet ska skärpas vid överträdelse av dessa regler gör att supportkulturen inskränks. Krav från diverse förbund om att ett nationellt register över personer som har tillträdesförbund förs är också en aktuell fråga.

Ett totalt maskeringsförbud på svenska arenor skulle också innebära att kvinnor med slöja/burka inte får komma in och kollar på matcher vilket bryter mot religionsfriheten.

Denna föreställning om att säkerheten förbättras om vi systematiskt inskränker människors rätt till ett privatliv och vår frihet gör att supporterkulturen förstörs samtidigt. En enorm bevakning av poliser i kravallutrustning på stora matcher gör inte att det blir en tryggare match. Blir människor behandlad som kriminella uppför de sig troligen som kriminella också.

Att istället staten, supporterklubbarna och föreningarna för en aktiv diskussion om säkerheten på matcher och ser till att kommunikationen är på topp är en mycket bättre lösning på det. Om parterna ser till att en trygg miljö skapas med hantering av pyroteknik förbättras den moderna läktarkulturen mycket bättre.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:Lukas Monetha

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
Mötet har avslagit motionen.Yrkanden

Tillbakadraget yrkande B22-Y01 (Jämkad med yrkande B22-Y05)
Av: Lukas Monetha


Tillbakadraget yrkande B22-Y02 (Jämkad med yrkande B22-Y06)
Av: Lukas Monetha


Tillbakadraget yrkande B22-Y03 (Jämkad med yrkande B22-Y07)
Av: Lukas Monetha


Tillbakadraget yrkande B22-Y04 (Jämkad med yrkande B22-Y08)
Av: Lukas Monetha


Tilläggsyrkanden

Mötet har avslagit motionen.

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
Mötespresidiet Inte uppkopplad
 
Mötespresidiets avatar
 
Inlägg: 4 471
Reg.datum: Nov 2010

Länk: #290048
Standard Sv: Motion B22: Sakpolitik: Säkerhet vid idrottsevenemang: Fansens Rätt [omröstning sker i B23] - 2013-11-03, 17:03

Motion B22 röstas om i B23.
   

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


JonathanRLs avatar
2013-10-07, 21:40 #3
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B22-Y01:
att medlemsmöte beslutar att Piratpartiet driver frågan om att pyroteknik tillåts på idrottsevenemang såväl inomhus och utomhus på ett kontrollerat sätt.
Nej, det vore en säkerhetsteknisk mardröm. Fansen har inte "rätt" att gå på en match, de har en sk "skyldighet" att beté sig.
JonathanRLs avatar
2013-10-07, 21:41 #4
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B22-Y03:
att att: medlemsmötet beslutar att Piratpartiet driver frågan om att tillträdesförbudet byts ut mot kommunikation mellan supportrar och klubben.
Folk har en tendens att bete sig som drägg på dylika evenemang. Det ska finnas utrymme att porta folk.

Fansen har inte "rätt" att gå på en match, de har en sk "skyldighet" att beté sig.
JonathanRLs avatar
2013-10-07, 21:43 #5
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B22-Y02:
att att: medlemsmötet beslutar att Piratpartiet motsätter sig ett totalt maskeringsförbud på idrottsevenemang.
Varför? Att vara maskerad är obekvämt! Privatliv i all ära, men du är på allmän plats och inte avser att ställa till med bråk, varför i helvete skulle du täcka ditt ansikte?
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-07, 21:46 #6
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Sakpolitik: Säkerhet vid idrottsevenemang: Fansens Rätt -
Citat:
Ursprungligen postat av JonathanRL Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B22-Y02:
att att: medlemsmötet beslutar att Piratpartiet motsätter sig ett totalt maskeringsförbud på idrottsevenemang.
Varför? Att vara maskerad är obekvämt! Privatliv i all ära, men du är på allmän plats och inte avser att ställa till med bråk, varför i helvete skulle du täcka ditt ansikte?
Av privata skäl som ingen annan har något med att göra. Du kanske är av en filosofisk eller religiös skola som kräver maskering, eller så kanske du skäms för din fotbollsfandom, eller så kanske du är otrogen mot din fru.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Lukas Monetha
Henrik Brändéns avatar
2013-10-07, 21:55 #7
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Sakpolitik: Säkerhet vid idrottsevenemang: Fansens Rätt -
Vi beslöt på höstmötet 2011 behandla sakpolitik så att medlemsmötet antar ställningstaganden, som sedan ställs samman i en lista, och används av styrelsen för att skriva sakpolitiska program. De ställningstaganden som tagits under de senaste tre mötena har alla skett genom yrkanden på formen

att
medlemsmötet antar ställningstagandet: "Pyroteknik ska tillåtas på idrottsevenemang såväl inomhus och utomhus på ett kontrollerat sätt."

Så länge yrkanden ser ut på det sättet blir det tydligt exakt vilken text som ska föras in i listan över ställningstaganden, och den som upprättar listan behöver inte göra några egna tolkningar av saken. Jag skulle därför vädja till motionären att justera sina yrkanden till den formen.
2013-10-07, 22:11 #8
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Sakpolitik: Säkerhet vid idrottsevenemang: Fansens Rätt -
Citat:
Ursprungligen postat av JonathanRL Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B22-Y01:
att medlemsmöte beslutar att Piratpartiet driver frågan om att pyroteknik tillåts på idrottsevenemang såväl inomhus och utomhus på ett kontrollerat sätt.
Nej, det vore en säkerhetsteknisk mardröm. Fansen har inte "rätt" att gå på en match, de har en sk "skyldighet" att beté sig.
För att kunna garantera fans säkerhet är det viktigt att både ena parten och den andra parten gör sitt. Fansen besöker dessa evenemang i underhållningssyfte och ska därför kunna vara trygga på matcherna-utan att löpa risk för skador från pyroteknik.
2013-10-07, 22:12 #9
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Sakpolitik: Säkerhet vid idrottsevenemang: Fansens Rätt -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
Vi beslöt på höstmötet 2011 behandla sakpolitik så att medlemsmötet antar ställningstaganden, som sedan ställs samman i en lista, och används av styrelsen för att skriva sakpolitiska program. De ställningstaganden som tagits under de senaste tre mötena har alla skett genom yrkanden på formen

att
medlemsmötet antar ställningstagandet: "Pyroteknik ska tillåtas på idrottsevenemang såväl inomhus och utomhus på ett kontrollerat sätt."

Så länge yrkanden ser ut på det sättet blir det tydligt exakt vilken text som ska föras in i listan över ställningstaganden, och den som upprättar listan behöver inte göra några egna tolkningar av saken. Jag skulle därför vädja till motionären att justera sina yrkanden till den formen.
Är det meningen att jag ska lägga ett motyrkande som innehåller rätt justering?
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-07, 22:38 #10
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Sakpolitik: Säkerhet vid idrottsevenemang: Fansens Rätt -
Citat:
Ursprungligen postat av Lukas Monetha Visa inlägg
Är det meningen att jag ska lägga ett motyrkande som innehåller rätt justering?
Du kan lägga ett motyrkande och sedan jämka bort ditt gamla yrkande, på det viset blir bara det nya yrkandet kvar.
2013-10-08, 06:35 #11
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B22-Y05:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: "Pyroteknik ska tillåtas på idrottsevenemang såväl inomhus och utomhus på ett kontrollerat sätt."
Att låta fans använda pyroteknik på ett kontrollerat sätt är säkrare för alla inblandade och man slipper rökskador och förbränningar.
2013-10-08, 06:35 #12
Inte uppkopplad
Jag Jämkar bort mitt yrkande B22-Y01 till fördel för B22-Y05.

Mitt bortjämkade B22-Y01:
medlemsmöte beslutar att Piratpartiet driver frågan om att pyroteknik tillåts på idrottsevenemang såväl inomhus och utomhus på ett kontrollerat sätt.

B22-Y05, som jag tycker bättre om:
att medlemsmötet antar ställningstagandet: "Pyroteknik ska tillåtas på idrottsevenemang såväl inomhus och utomhus på ett kontrollerat sätt."
2013-10-08, 06:38 #13
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B22-Y06:
att att medlemsmötet motsätter sig ett totalt maskeringsförbud på idrottsevenemang.
2013-10-08, 06:38 #14
Inte uppkopplad
Jag Jämkar bort mitt yrkande B22-Y02 till fördel för B22-Y06.

Mitt bortjämkade B22-Y02:
medlemsmötet beslutar att Piratpartiet motsätter sig ett totalt maskeringsförbud på idrottsevenemang.

B22-Y06, som jag tycker bättre om:
att medlemsmötet motsätter sig ett totalt maskeringsförbud på idrottsevenemang.
2013-10-08, 06:40 #15
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B22-Y07:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: att tillträdesförbudet byts ut mot kommunikation mellan supportrar och klubben.
2013-10-08, 06:40 #16
Inte uppkopplad
Jag Jämkar bort mitt yrkande B22-Y03 till fördel för B22-Y07.

Mitt bortjämkade B22-Y03:
medlemsmötet beslutar att Piratpartiet driver frågan om att tillträdesförbudet byts ut mot kommunikation mellan supportrar och klubben.

B22-Y07, som jag tycker bättre om:
att medlemsmötet antar ställningstagandet: att tillträdesförbudet byts ut mot kommunikation mellan supportrar och klubben.
2013-10-08, 06:41 #17
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B22-Y08:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: att en ständig dialog om säkerheten vid idrottsevenemang förs mellan supportrar, klubbar och nationella föreningar.
2013-10-08, 06:42 #18
Inte uppkopplad
Jag Jämkar bort mitt yrkande B22-Y04 till fördel för B22-Y08.

Mitt bortjämkade B22-Y04:
medlemsmötet beslutar att Piratpartiet kräver att en ständig dialog om säkerhet på idrottsevenemang förs mellan supportrar, klubbar och nationella föreningar.

B22-Y08, som jag tycker bättre om:
att medlemsmötet antar ställningstagandet: att en ständig dialog om säkerheten vid idrottsevenemang förs mellan supportrar, klubbar och nationella föreningar.
2013-10-08, 08:59 #19
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B22-Y05:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: "Pyroteknik ska tillåtas på idrottsevenemang såväl inomhus och utomhus på ett kontrollerat sätt."
Det behövs inget ställningstagande från regeringen i detta - det måste vara upp till arenorna och klubbarna hur de vill göra.
2013-10-08, 09:00 #20
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B22-Y07:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: att tillträdesförbudet byts ut mot kommunikation mellan supportrar och klubben.
Nej, jag tycker att klubbarna ska ha rätt att porta idioter som slåss och förstör.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
JorgenL, Tommten
Henrik Brändéns avatar
2013-10-08, 09:24 #21
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B22-Y08:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: att en ständig dialog om säkerheten vid idrottsevenemang förs mellan supportrar, klubbar och nationella föreningar.
Man kan inte fatta politiska beslut om vad självständiga föreningar ska göra.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Anton Nordenfur, Henry Rouhivuori, JorgenL
Henrik Brändéns avatar
2013-10-08, 09:26 #22
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B22-Y06:
att att medlemsmötet motsätter sig ett totalt maskeringsförbud på idrottsevenemang.
Idrott och politik kan aldrig separeras från varandra, och man ska kunna ge uttryck för sin uppfattning anonymt.
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-08, 12:17 #23
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B22-Y06:
att att medlemsmötet motsätter sig ett totalt maskeringsförbud på idrottsevenemang.
Rätten att vara anonym torde vara universell.
JorgenLs avatar
2013-10-08, 13:11 #24
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B22-Y05:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: "Pyroteknik ska tillåtas på idrottsevenemang såväl inomhus och utomhus på ett kontrollerat sätt."
Detta måste väl rimligen vara en fråga för arrangören av matchen, dvs för den som har ansvaret för säkerheten på arrangemanget och eventuellt berörd brandmyndighet som besiktigar arenan? Det vore fullständigt orimligt att göra det till en rättighet att använda pyroteknik i strid med arrangörens vilja och brandmyndighetens instruktioner.
JorgenLs avatar
2013-10-08, 13:13 #25
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B22-Y08:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: att en ständig dialog om säkerheten vid idrottsevenemang förs mellan supportrar, klubbar och nationella föreningar.
Detta är en fråga för idrotten, inte något som ett politiskt parti har anledning att lägga sig i.
AndersLindbäcks avatar
2013-10-08, 16:35 #26
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B22-Y08:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: att en ständig dialog om säkerheten vid idrottsevenemang förs mellan supportrar, klubbar och nationella föreningar.
Anser det är fel forum att ta beslut i denna fråga här. Låt de inblandade själva bestämma.
Rasmus Haglunds avatar
2013-10-08, 19:39 #27
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B22-Y06:
att att medlemsmötet motsätter sig ett totalt maskeringsförbud på idrottsevenemang.
De som anordnar ett evenemang ska själva få sätta reglerna. Om de inte vill att man ska kunna vara maskerad så får besökarna antingen respektera det eller stanna utanför.

Om man drar frågan till sin spets: ska vi även motsätta oss ett totalt maskeringsförbud i skolor? Om föräldrarna hemma säger till barnen att "nej ni får inte ha på er spindelmannenmaskerna vid matbordet", är det någonting vi ska motsätta oss emot också?
AndersLindbäcks avatar
2013-10-10, 11:01 #28
Inte uppkopplad
Re: Motion B22: Sakpolitik: Säkerhet vid idrottsevenemang: Fansens Rätt -
Hammarby fotboll tvingas spela de två kommande hemmamatcherna i superettan utan publik.

http://sverigesradio.se/sida/artikel...rtikel=5670458

Läktarvåldet vid fotbollsmatcherna måste tas på allvar.
2013-10-12, 16:53 #29
Inte uppkopplad
Sv: Motion B22: Sakpolitik: Säkerhet vid idrottsevenemang: Fansens Rätt -
Avslag samtliga yrkanden.
JorgenLs avatar
2013-11-03, 16:07
Inte uppkopplad
Raderat inlägg (dolt)
Mötespresidiets avatar
2013-11-03, 16:29
Inte uppkopplad
Raderat inlägg (dolt)
Mötespresidiets avatar
2013-11-03, 16:33
Inte uppkopplad
Raderat inlägg (dolt)
Mötespresidiets avatar
2013-11-03, 16:34
Inte uppkopplad
Raderat inlägg (dolt)
Mötespresidiets avatar
2013-11-03, 16:37
Inte uppkopplad
Raderat inlägg (dolt)
Mötespresidiets avatar
2013-11-03, 16:38
Inte uppkopplad
Raderat inlägg (dolt)
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com