Piratpartiets mötesplattform


 
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Mötet har avslagit motionen.

Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom

FAS-3 har kritiserats hårt och skapar mycket rubriker. Många känner säkert att syftet med FAS-3 inte riktigt stämmer med hur det motiveras retoriskt.
För att dels få massmedial uppmärksamhet kring Piratpartiet i de klassiskt viktiga områdena och samtidigt retorisk skärpa föreslår jag ett slags ”Anti FAS-3”.
Förslaget går ut på att man genom ett ansökningsförfarande skall tillåta obeskattad betalning som läggs rakt på eventuella bidrag eller lön. Lagligt svartjobb! Orsaken till att man behöver ansöka om tillåtelse är framförallt att jobbet inte skall få konkurrera med fungerande branscher. Sverige beskattar arbete mycket högt och det innebär att en del efterfrågade tjänster blir för dyra, de utförs aldrig och om de nu utförs så är det i sällsynta undantagsfall.
Exempel på jobb kan vara ”följa barn till skolan”, ”gå ut med hundar”, ”rensa skräp på otillgängliga rastplatser” osv. Betalningen är helt upp till den som vill få jobbet utfört men jobbet måste annonseras ut för alla (för att undvika missbruk). I realiteten kommer endast personer som går på bidrag, studerande eller andra vara intresserade av dessa jobb då de har högst marginaleffekter. Om någon går på socialbidrag kan 1000 kronor vara värt för en veckas arbete om det läggs på toppen av bidraget. Samma lön för person med jobb är uteslutet.

Företag med FAS-3 anställda får 225 kronor per dag för att sysselsätta arbetslösa med något meningslöst, hela upplägget bygger på tvång. ”Anti FAS-3” sysselsätter arbetslösa med något meningsfullt och pengarna går till den arbetslöse, upplägget bygger på frivillighet.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:Per Ghosh

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
Mötet har avslagit motionen.Yrkanden

Tillbakadraget yrkande B01-Y01 (Tillbakadraget)
Av: Per Ghosh
Tillbakadraget yrkande B01-Y02 (Bortröstad)
Av: Per Ghosh


Mötet har avslagit motionen.

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
AndersLindbäck Inte uppkopplad
 
AndersLindbäcks avatar
 
Inlägg: 2 789
Reg.datum: Jun 2009

Länk: #288453
Standard Re: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom - 2013-10-11, 09:39

KPI inflationen är idag 0.1% - de som då jagar inflationsspöket ägnar sig åt fel saker imho.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
CMagnusB


Ordförande PP Västmanland. Blogg: http://kunskapssamhallet.se/
Mitt vita rena mjöl och andras smutsiga fingrar gör degen oätlig.
Upphovsrättsmonopol är ingen äganderätt utan en statlig garanterad nyttjanderätt med extremt lång tidsbegränsad rätt att bestämma över verket.
   
  (#3) Gammal
anderserk Inte uppkopplad
 
anderserks avatar
 
Inlägg: 188
Reg.datum: Sep 2006

Länk: #290226
Standard Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom - 2013-11-06, 16:22

Grundfrågan är väl - hur skaffar vi oss en "jobbpolitik", utifrån våra grundvärderingar, inklusive våra kunskaper om hur Internet fungerar, och det som händer där. Främja fritt skapande av kultur, lärande och spridande av kunskap, bevarande av integritet. Integriteten först: Vi har en situation där eventuell tillväxt alltmer används till att rationalisera via mekanisering och datorisering, flytt av jobb annorstädes eller ökad press på dem som redan har jobb. Att i detta läge behandla dem som inte kan få lönearbete som man gör i dag är inte integritetsfrämjande. Snarare förnedrande och kreativitetshämmande. Det enklaste sättet, som på sikt kan bli oundvikligt, är att garantera alla en försörjning på enkel nivå via basinkomst av något slag - utan piska men med olika medel för att stimulera enskild och gemensam kreativitet - just det, kunskap och kultur -- den politik vi redan har, kompletterad med motsvarande möjligheter afk. Stödja samlingslokaler, öppna verkstäder, aktiva bibliotek etc. Framtidens "produktion" kommer mer att handla om kreativ samverkan som inte sabbar naturresurser och miljö. Vem ska vara föregångare i att se detta, om inte vi, som "jobbar gratis" på nätet tillsammans med hela open source-rörelsen, hemsidesdrivare, bloggare, musik- och videomakare etc. Givar-och delarekonomi med basinkomst i grunden...


---------------------------------------------------------------------------------------------------Stoppa storebror - bygg det äkta kunskaps- och upplevelsesamhället! Och gör om EU (www.eukritik.se)
  Skicka ett meddelande via Skype™ till anderserk  

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


flintbergs avatar
2013-10-07, 20:38 #4
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
1) Jag tycker inte vi ska skapa motioner bara för att få uppmärksamhet i media. Jag tycker vi ska skapa uppmärksamhet i media genom att ha vassa och skarpa förslag. Inte skapa förslag bara för att de ska få uppmärksamhet.

2) Vem bestämmer vilka branscher som är aktuella? Vad gör man när EU-arbetare från fattigare länder kommer och med stöd av arbetsrätten arbetar gratis utan att skatta för småpengar och utnyttjas av arbetsgivare

3) Hur mycket pengar kan man tjäna? Om man tjänar 150.000 i månaden, är man fortfarande aktuell?

4) Varför inte bara bygga ut RUT istället, som täcker de områden du beskriver när du exemplifierar?

Är det inte bättre att man istället för att kasta ut ett system modifierar det på något sätt?
Rasmus Haglunds avatar
2013-10-07, 21:43 #5
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B01-Y01:
att Obeskattad lön tillåts efter godkännande av kontrollorgan
Jag får en känsla av att de som är i systemet med den nya anti-FAS-3 kommer att bli utnytjade och används mer eller mindre som slavar. Kanske är en bättre väg att begränsa vilken typ av arbete de kan ta och inte låta privata aktörer utnytja arbetskraften. Förslag på aktiviteter kan vara en extra vuxen i skolan/på ett äldreboende.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
jenny.s, Krister Renaud
2013-10-07, 21:48 #6
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av flintberg Visa inlägg
1) Jag tycker inte vi ska skapa motioner bara för att få uppmärksamhet i media. Jag tycker vi ska skapa uppmärksamhet i media genom att ha vassa och skarpa förslag. Inte skapa förslag bara för att de ska få uppmärksamhet.
Bäst är väl om det är både och, alltså både vasst och ger uppmärksamhet (området diskuterar i media)

Citat:
Ursprungligen postat av flintberg Visa inlägg
2) Vem bestämmer vilka branscher som är aktuella?
Vi har många myndigheter och antingen får det här bli ytterligare en myndighet eller så skulle skatteverket kunna kontrollera. Kanske konkurrensverket

Citat:
Ursprungligen postat av flintberg Visa inlägg
3) Hur mycket pengar kan man tjäna? Om man tjänar 150.000 i månaden, är man fortfarande aktuell?
Ja, vem som helst får ta jobbet. Men i praktiken kommer de som redan har bra inkomst att låta bli eftersom det inte alls är lika lönsamt för dem. Har man normalt jobb och exempelvis jobbar över så tjänar man bra mycket mer än vad man gör på ett sådant här jobb. Vanlig jobb ligger på nivåer så de saknar marginaleffekter, en övertidstimme ger extra klirr i plånboken.

Citat:
Ursprungligen postat av flintberg Visa inlägg
4) Varför inte bara bygga ut RUT istället, som täcker de områden du beskriver när du exemplifierar?
RUT har samma marginaleffekter som alla andra jobb, inte alls samma sak. Ovanstående typ av jobb adresserar precis det problem som folk utanför arbetsmarknaden stöter på. Klivet mellan bidragsförsörjning och arbete blir långt då bidrag räknas ner med samma summa som man tjänar. I praktiken måste man över bidraget med några tusen för att alls se extra inkomster i plånboken om man räknar med fördyringar som ett arbete innebär.

Citat:
Ursprungligen postat av flintberg Visa inlägg
Är det inte bättre att man istället för att kasta ut ett system modifierar det på något sätt?
Det är precis det som förslaget gör. Tror inte man kan modifiera på enklare sätt och som samtidigt som man träffar rätt målgrupp
2013-10-07, 21:51 #7
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av spenen Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B01-Y01:
att Obeskattad lön tillåts efter godkännande av kontrollorgan
Jag får en känsla av att de som är i systemet med den nya anti-FAS-3 kommer att bli utnytjade och används mer eller mindre som slavar.
Om ett system saknar marginaleffekt, hur får du ihop det med "slaveri"? Marginaleffekterna är det som gör att folket kan "manipuleras"
Henrik Brändéns avatar
2013-10-07, 22:18 #8
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Vi beslöt på höstmötet 2011 behandla sakpolitik så att medlemsmötet antar ställningstaganden, som sedan ställs samman i en lista, och används av styrelsen för att skriva sakpolitiska program. De ställningstaganden som tagits under de senaste tre mötena har alla skett genom yrkanden på formen

att
medlemsmötet antar ställningstagandet: "Obeskattad lön ska tillåtas efter godkännande av kontrollorgan"

Så länge yrkanden ser ut på det sättet blir det tydligt exakt vilken text som ska föras in i listan över ställningstaganden, och den som upprättar listan behöver inte göra några egna tolkningar av saken. Jag skulle därför vädja till motionären att justera sina yrkanden till den formen.
2013-10-07, 22:22 #9
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av Henrik Brändén Visa inlägg
Vi beslöt på höstmötet 2011 behandla sakpolitik så att medlemsmötet antar ställningstaganden, som sedan ställs samman i en lista, och används av styrelsen för att skriva sakpolitiska program. De ställningstaganden som tagits under de senaste tre mötena har alla skett genom yrkanden på formen

att
medlemsmötet antar ställningstagandet: "Obeskattad lön ska tillåtas efter godkännande av kontrollorgan"

Så länge yrkanden ser ut på det sättet blir det tydligt exakt vilken text som ska föras in i listan över ställningstaganden, och den som upprättar listan behöver inte göra några egna tolkningar av saken. Jag skulle därför vädja till motionären att justera sina yrkanden till den formen.
Finns det någon "tutorial" för det här? Inte helt lätt för oss "nybörjare"
flintbergs avatar
2013-10-07, 23:07 #10
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Så som det är utformat nu så kan man ju behålla bidraget man får som FAS-3 även om man jobbar heltid med obeskattade svartjobb om jag tolkar din text korrekt?

Nä, jag tycker det här låter som en utökad massiv förstärkning av RUT och tror den skulle få negativa skatteeffekter som är svåröverskådliga. Jag förstår intentionen men för radikalt för min smak.
Adam Eltérs avatar
2013-10-07, 23:10 #11
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B01-Y01:
att Obeskattad lön tillåts efter godkännande av kontrollorgan
Vad skulle det finnas för incitament för företagen att skapa de här jobben som inte redan finns idag? Poängen med FAS-3 är ju att företag inte ska förlora på att ge människor jobb (vilket som vi vet fungerar lite för bra).
2013-10-07, 23:16 #12
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av flintberg Visa inlägg
Så som det är utformat nu så kan man ju behålla bidraget man får som FAS-3 även om man jobbar heltid med obeskattade svartjobb om jag tolkar din text korrekt?
Visst men denna typ av jobb kommer aldrig bli speciellt välbetalt. Så fort någon har möjlighet att betala lön på högre nivåer så är det en stark indikation om att jobbet inte platsar bland de som aldrig utförs på grund av för höga skatter mm.

Tjänar man 2000-3000 extra som läggs rakt på bidragen kan det vara värt en hel del timmar. Det finns exempelvis de som letar pantflaskor hela kvällar och då flera kvällar i veckan. Blir inte många hundringar men eftersom det läggs rakt på bidragen (staten ser inte pengarna) kan de ändå tycka det är värt ansträngningen.
Kriminalitet har samma fenomen. För en socialbidragstagare kan det vara värt att begå något brott även om brottet endast ger en tusenlapp extra. Orsaken till varför det är så lockande är att det är pengar som läggs rakt på bidragen. Mycket låg lön sett till arbetsinsats och dessutom hög risk men ändå värt det.
2013-10-07, 23:20 #13
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av Adam Eltér Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B01-Y01:
att Obeskattad lön tillåts efter godkännande av kontrollorgan
Vad skulle det finnas för incitament för företagen att skapa de här jobben som inte redan finns idag? Poängen med FAS-3 är ju att företag inte ska förlora på att ge människor jobb (vilket som vi vet fungerar lite för bra).
Inga, det här är inte jobb som företag skapar. Ideella föreningar, privatpersoner mm kommer förmodligen vara de som skapar dessa jobb. Kanske kommuner.
AndersLindbäcks avatar
2013-10-07, 23:57 #14
Inte uppkopplad
Re: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
En stor del av de jobb som går under FAS3 skapas av idella föreningar typ statsmissioner, studieförbund och liknande.
2013-10-08, 00:27 #15
Inte uppkopplad
Sv: Re: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
En stor del av de jobb som går under FAS3 skapas av idella föreningar typ statsmissioner, studieförbund och liknande.
Skillnaden är att när de skapas av dessa organisationer så är det organisationerna som tjänar på att skapa jobbet. Tror jag läst om företag som enbart lever på att sysselsätta FAS-3 personer.
Den som deltar i FAS-3 förstår också att det är något meningslöst man håller på med.

Aktuellt förslag innebär att det finns ett behov som är tillräckligt stort för att någon skall vara beredd att betala för det och pengarna går till den som arbetar.
2013-10-08, 08:34 #16
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
För det första anser jag inte alls att det är belagt att Fas 3 inte fyller sitt syfte. Faktum är att de flesta enligt undersökningar är nöjda med sin plats, att Fas 3-platserna fyller en bra funktion i att hjälpa föreningar, församlingar och små verksamheter, och att upp till 30% får jobb - vilket är mycket givet att gruppen långtidsarbetslösa är svårplacerad. Sedan finns det en mindre grupp inom Fas 3 som är starkt missnöjda. Typiskt är detta lång-lång-långtidsarbetslösa som inte har hittat någon egen plats utan blivit anvisade en plats. Dessutom finns det en problematik kring vissa företag som utnyttjar reglerna... men...

... för det andra anser jag att Piratpartiet inte ska ha någon åsikt i frågan. Det finns ingen mirakellösning när det gäller att hantera långtidsarbetslösa och hjälpa dem tillbaka till försörjning. Låt de andra partierna käbbla om vilken lösning som är bäst.

För det tredje anser jag att konceptet med "obeskattad lön" är för stort för att smygas in genom en motion som kritiserar Fas 3. Om vi ska driva en linje med obeskattad lön, då ska vi inte smyga in det genom en missnöjesmotion utan skriva en riktig motion som tar ställning till obeskattad lön och dess konsekvenser för samhället i stort - inte bara med fokus på långtidsarbetslösa.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Krister Renaud
2013-10-08, 10:06 #17
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Fas 3 är inte något bra många är missnöjda ytterligare statliga pengar som göder små företagarnas fickor. Till exempel ett secondhand/loppis varuhus på pappret 7 anställda men med ytterligare 25st fas3are. Summa 100000kr rakt ner i företagetsfickor per månad = 0 till fas3aren.

Anti fas3 som i förslaget ökar den social turismen vi har redan gott om rumänska tiggare i våra städer runt om i Sverige. Många faktum försäljare jag ser har utom nordisk utseende så vi bör inte bifalla motioner som spär på utanförskapet.

YRKAR AVSLAG
JorgenLs avatar
2013-10-08, 20:13 #18
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av Per Ghosh Visa inlägg
Finns det någon "tutorial" för det här? Inte helt lätt för oss "nybörjare"
Om du vill ändra ditt yrkande så klickar du "Lägg motyrkande" på det gamla och skriver ett nytt.

Sen kan du dra tillbaka, eller ännu snyggare, jämka ditt gamla yrkande med det nya. Då försvinner det gamla, och det nya ligger kvar.
JorgenLs avatar
2013-10-08, 20:14 #19
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Fast "Jämka" funkar visst inte riktigt just nu hörde jag, så bara dra tillbaka ditt gamla när du lagt ett motyrkande.
2013-10-08, 22:19 #20
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Marginaleffekt kan beskrivas som det ökade konsumtionsutrymme någon får för att ta ett arbete. Bidragssystemets utformning där 100% dras av för varje krona som tjänas innebär att person som får arbete med kort arbetstid (några dagar) kan gå back. Fördyringar arbetet innebär täcks inte upp samtidigt som bidragen räknas ner med samma summa som man får i lön. Både anställd och arbetsgivare vet givetvis det här. Därav finns inget intresse från någon sida att anställa på kort arbetstid, arbetsgivare vet att anställd kommer söka vidare och anställds motivation är låg då det ekonomiska utbytet är negativt. Klivet från bidragsförsörjning till arbete blir därför mycket långt då en bidragstagare ofta behöver gå från 100% i bidrag till 100% arbete.
2013-10-08, 22:19 #21
Inte uppkopplad
Jag har dragit tillbaka yrkande B01-Y01:
Obeskattad lön tillåts efter godkännande av kontrollorgan
2013-10-09, 12:02 #22
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Ogillar eftersom jag anser att detta ligger för långt ifrån våra kärnfrågor och går in för mycket på ren fördelningspolitik.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
hetzz
2013-10-09, 14:32 #23
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av Anna Blixt Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Ogillar eftersom jag anser att detta ligger för långt ifrån våra kärnfrågor och går in för mycket på ren fördelningspolitik.
Med den grundinställningen så röstar man väl nej på allt som inte är kärnfrågor? Finns det inte något övergripande beslut om att Piratpartiet skall bredda sig?
JorgenLs avatar
2013-10-09, 18:29 #24
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av Per Ghosh Visa inlägg
Jag har lagt yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Marginaleffekt kan beskrivas som det ökade konsumtionsutrymme någon får för att ta ett arbete. Bidragssystemets utformning där 100% dras av för varje krona som tjänas innebär att person som får arbete med kort arbetstid (några dagar) kan gå back. Fördyringar arbetet innebär täcks inte upp samtidigt som bidragen räknas ner med samma summa som man får i lön. Både anställd och arbetsgivare vet givetvis det här. Därav finns inget intresse från någon sida att anställa på kort arbetstid, arbetsgivare vet att anställd kommer söka vidare och anställds motivation är låg då det ekonomiska utbytet är negativt. Klivet från bidragsförsörjning till arbete blir därför mycket långt då en bidragstagare ofta behöver gå från 100% i bidrag till 100% arbete.
Är inte detta i princip redan en antagen ståndpunkt?

Förra mötet antog den här formuleringen:
Citat:
Piratpartiet verkar för att försörjningsstödet endast gradvis räknas ner pga extra inkomster för att undvika tröskeleffekter som motverkar att man tar sig ur bidragsberoende.
Iofs, så säger det beslutet specifikt "försörjningsstödet", men såvitt jag vet så är det väl i huvudsak där man har nedräkningsproblemet?
simon556s avatar
2013-10-09, 22:06 #25
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Jag gillar yrkandet att det finns en incitament att ta extremt lågavlönade jobb öppnar upp en helt ny arbetsmarknad, så länge det inte finns ett krav från systemen för arbetslös att ta dessa jobb ser jag inte hur detta kan missbrukas. Bara för arbetaren att säga upp sig om det inte funkar.
2013-10-09, 22:21 #26
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av JorgenL Visa inlägg
Iofs, så säger det beslutet specifikt "försörjningsstödet", men såvitt jag vet så är det väl i huvudsak där man har nedräkningsproblemet?
Det finns olika sätt att sänka marginaleffekter. Att räkna ner försörjningsstöd med en lägre procentsats än 100% är en teknik. Den här formuleringen är bredare (låser sig inte vid en viss teknik) och tänkte fylla på med andra förslag.
Henrik Brändéns avatar
2013-10-10, 12:50 #27
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Det här vidgar ett ställningstagande vi redan gjort en aning, och det tror jag är bra.
AndersLindbäcks avatar
2013-10-10, 13:14 #28
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Det är tvärt om - ökande marginaleffekter ökar incitamentet att ta ett jobb.
2013-10-10, 14:39 #29
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Det är tvärt om - ökande marginaleffekter ökar incitamentet att ta ett jobb.
Det ökar incitament att ta ett jobb man inte trivs med och det blir färre jobb att ta. Ökad arbetslöshet!
AndersLindbäcks avatar
2013-10-10, 14:56 #30
Inte uppkopplad
Re: Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av Per Ghosh Visa inlägg
Det ökar incitament att ta ett jobb man inte trivs med och det blir färre jobb att ta. Ökad arbetslöshet!
Så om folk tar jobb så ökar arbetslösheten ?
2013-10-10, 16:04 #31
Inte uppkopplad
Sv: Re: Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Så om folk tar jobb så ökar arbetslösheten ?
Höga marginaleffekter ökar jämviktsarbetslösheten. Det måste till för höga marginaleffekter innebär ett starkare skydd för de inne på arbetsmarknaden och det i sin tur är inflationsdrivande. För att dämpa den effekten måste riksbanken öka räntan om arbetslösheten sjunker för mycket
AndersLindbäcks avatar
2013-10-10, 21:09 #32
Inte uppkopplad
Re: Sv: Re: Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av Per Ghosh Visa inlägg
Höga marginaleffekter ökar jämviktsarbetslösheten. Det måste till för höga marginaleffekter innebär ett starkare skydd för de inne på arbetsmarknaden och det i sin tur är inflationsdrivande. För att dämpa den effekten måste riksbanken öka räntan om arbetslösheten sjunker för mycket
I dagsläget så vore det bra med mera inflationstryck då vi haft flera år med för låg inflation. Samtidigt har inte riksbanken våga sänka räntan tillräckligt pga husbubblan.

Så ja sverige behöver större inflationstryck för att minska arbetslösheten. När då inflationen tar fart och folk får jobb så kan man då börja se på åtgärder för att minska jämviktsarbetslösheten.

En sak i taget. Först måste vi rädda ekonomin.
2013-10-10, 23:45 #33
Inte uppkopplad
Sv: Re: Sv: Re: Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
I dagsläget så vore det bra med mera inflationstryck då vi haft flera år med för låg inflation. Samtidigt har inte riksbanken våga sänka räntan tillräckligt pga husbubblan.

Så ja sverige behöver större inflationstryck för att minska arbetslösheten. När då inflationen tar fart och folk får jobb så kan man då börja se på åtgärder för att minska jämviktsarbetslösheten.
Inflationen är mycket hög om man räknat på pengamängd, det gör vi inte. Och därför blir det bubblor.

De som tjänar på inflation är:
Folk med arbete som kan räkna upp lönen efter inflationen
De som är högt skuldsatta
Ägare av sådant som stiger med inflation

De som förlorar är arbetslösa, bidragstagare, folk som sparat massa pengar

Inflationspolitik är grymt och folk lär sig dåliga beteenden som gör det mycket svårare att få ordning på ekonomin
2013-10-17, 14:24 #34
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Vi bör inte verka för full sysselsättning, utan snarare verka för en värld där inte alla behöver arbeta.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
anderserk, viktorJ
2013-10-17, 14:54 #35
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av Fredrik Eldh Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Vi bör inte verka för full sysselsättning, utan snarare verka för en värld där inte alla behöver arbeta.
Sänkta marginaleffekter gör att folk kan arbeta mindre, man kommer kunna anpassa livet efter hur mycket tid man har.

Total arbetstid med sänkta marginaleffekter kommer bli mindre eftersom man slipper en hel del jobb som endast är byråkrati och liknande, istället fokuseras arbeten till efterfrågade tjänster
2013-10-24, 11:39 #36
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Kommer leda till missbruk och svårare för individer att få "vita" jobb. Lämpligare väg vore att istället reformera bidragssystemet och minska marginaleffekten den vägen.
anderserks avatar
2013-11-06, 16:06 #37
Inte uppkopplad
Sv: Motion B01: Sakpolitik: Arbetsmarknad: FAS-3 fast tvärtom -
Citat:
Ursprungligen postat av Fredrik Eldh Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B01-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: Verka för att marginaleffekter sänks för personer som uppbär bidrag via offentliga medel och därigenom korta vägen från arbetslöshet till arbete
Vi bör inte verka för full sysselsättning, utan snarare verka för en värld där inte alla behöver arbeta.
Lönearbeta, vill säga. Vi som känner till allt gratisjobb som görs på nätet bör väl vlija underlätta sånt - basinkomst? som samtidigt tar bort alla marginaleffekter till lönearbete.
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com