Piratpartiets mötesplattform


 
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Mötet har avslagit motionen.

Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning

Ansökningarna till högre utbildning är idag snedfördelade inom tekniska sektorn. Bara cirka 1 av 4 är kvinnor till många civilingenjörsutbildningar samtidigt som kvinnor är i majoritet i de flesta icke-tekniska utbildningarna. Denna snedrekrytering vore det bra att minska på genom att man inför ett kampanj för att skapa intresse för tekniska utbildningar hos kvinnor tidigt i skolan.

Då man redan i ansökan till gymnasiet väljer vilka utbildningar man sedan har möjligthet att läsa på högskola så ha så är det bra att redan där införa aktiviteter för att stimulera fler kvinnor att söka sig till utbildningar som gör att de sedan kan söka in på civilingenjörsutbildningar och andra tekniska utbildningar.Civilingenjörsutbildning leder normalt till höga livslöner genom att de fungerar som inkörsport till att göra karriär och det är inte ovanligt att en VDar på börsbolag har en sådan examen. Detta är en bättre lösning än att kvotera in kvinnor i börsföretags styrelsen för att då skapa förebilder för att få fler kvinnor och läsa till ingenjörer – för de aldra flesta har ingen aning om vilka som sitter i börsföretagens styrelser.


Det behövs därför uppmuntran så fler tjejer redan i grundskolan lär sig att uppskatta de tekniska ämnena och vågar söka till civilingenjörsprogrammen.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:AndersLindbäck

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
Mötet har avslagit motionen.Yrkanden

Tillbakadraget yrkande B40-Y01 (Bortröstad)
Av: AndersLindbäck
Tillbakadraget yrkande B40-Y01 + B40-Y02 (Bortröstad)
Av: Tommten


Tilläggsyrkanden

Tillbakadraget yrkande B40-Y03 (Bortröstad)
Av: Kristofer Pettersson


Mötet har avslagit motionen.

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
Andreas Kasp Inte uppkopplad
 
Inlägg: 2
Reg.datum: Apr 2013

Länk: #289244
Standard Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning - 2013-10-18, 10:45

Ogillar yrkande B40-Y01 av följande skäl.
1) Jag anser att det är upp till varje universitet och skola att styra sina informationskampanjer.
2) Redan idag har brukar universitet gå ut med kampanjer för sina teknikutbildningar riktade till specifikt till tjejer. De verkar dock inte ha någon effekt. Det finns även tjejteknik aktiviteter och liknande på högstadienivå, som vekar ha lite större effekt. Det som yrkandet gäller görs redan frivilligt.
3) Orsaken till att det ändå är 1 på 4 tror jag beror på att problemet till snedrekrytering till tekniska utbildningar ligger långt tidigare än när det är dags att välja universitetsutbildning eller gymnasieinrikting. Det är fortfarande allt för vanligt att unga tjejer redan på lågstadiet får lära sig att det där med matematik, det är svårt och tråkigt.(Även allt för många killar bör tilläggas men inte i lika stor utsträckning)
4) De flesta skolor är medvetna om detta och jobbar på det, men det är inte bara skolornas ansvar utan även föräldrar och alla runt om. Lösningen på problemet är anser jag därför snarare vara en attitydförändring än en lagförändring.
   
  (#3) Gammal
Henrik Brändén Inte uppkopplad
 
Henrik Brändéns avatar
 
Inlägg: 1 722
Reg.datum: Oct 2010

Länk: #287618
Standard Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning - 2013-10-07, 21:26

Vi beslöt på höstmötet 2011 behandla sakpolitik så att medlemsmötet antar ställningstaganden, som sedan ställs samman i en lista, och används av styrelsen för att skriva sakpolitiska program. De ställningstaganden som tagits under de senaste tre mötena har alla skett genom yrkanden på formen

att
medlemsmötet antar ställningstagandet: "Det skall finna informationskampanjer eller aktiviteter på grund- och gymnasieskolor för att påverka individer att söka utbildningar så det blir mindre snedrekrytering till högre utbildning."

Så länge yrkanden ser ut på det sättet blir det tydligt exakt vilken text som ska föras in i listan över ställningstaganden, och den som upprättar listan behöver inte göra några egna tolkningar av saken. Jag skulle därför vädja till motionären att justera sitt yrkanden till den formen.


Henrik Brändén, Uppsala
Bloggar på Henrik B och Henrik Brändén, Molekylärbiolog
   

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


2013-10-11, 23:12 #4
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Ordet "snedrekrytering" implicerar att det är ett problem att kvinnor och män statistiskt sett vill göra olika livsval när det gäller vilken utbildning dom väljer.

Motivera varför det är ett problem att människor vill välja på det sättet som dom vill välja?

Motivera varför ska det vara ett politiskt mål att försöka forcera fram en statistisk likhet mellan kvinnors och mäns livsval när människor redan är nöjda med att dom får göra sina egna val?
AndersLindbäcks avatar
2013-10-11, 23:56 #5
Inte uppkopplad
Re: Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Ursprungligen postat av Tommten Visa inlägg
Motivera varför ska det vara ett politiskt mål att försöka forcera fram en statistisk likhet mellan kvinnors och mäns livsval när människor redan är nöjda med att dom får göra sina egna val?
Varför finns det då kvinnor som driver kravet att man skall införa kvotering till börsbolagens styrelsen och tvinga in kvinnor där ?

Tyder inte på nöjdhet.
2013-10-12, 00:46 #6
Inte uppkopplad
Sv: Re: Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Motionen handlar ju om utbildning. Du vill med politiska medel försöka förändra hur människor av olika kön väljer utbildning. Motivera varför det är ett problem att människor vill välja på det sättet som dom vill välja idag.
2013-10-12, 14:45 #7
Inte uppkopplad
Sv: Re: Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Ursprungligen postat av Tommten Visa inlägg
Motionen handlar ju om utbildning. Du vill med politiska medel försöka förändra hur människor av olika kön väljer utbildning. Motivera varför det är ett problem att människor vill välja på det sättet som dom vill välja idag.
Intressant, jag tolkade snedrekrytering som en socioekonomisk faktor och inte som en genusfaktor.
2013-10-13, 12:42 #8
Inte uppkopplad
Sv: Re: Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Ursprungligen postat av Jacob Hallén Visa inlägg
Intressant, jag tolkade snedrekrytering som en socioekonomisk faktor och inte som en genusfaktor.
Han vill med poltiska medel försöka forcera fram en situation där kvinnor gör andra utbildningsval än dom gör idag. Det viktiga är att människor får välja själva. Kvinnornas egna val är inte ett fel som behöver lagas.
2013-10-13, 12:55 #9
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Det behövs därför uppmuntran så fler tjejer redan i grundskolan lär sig att uppskatta de tekniska ämnena och vågar söka till civilingenjörsprogrammen.
Okej, så anledningen att inte fler tjejer söker sig till civilingenjörsprogrammen skulle alltså vara för att dom inte törs söka dit? Har du något som helst belägg för det?
AndersLindbäcks avatar
2013-10-13, 13:05 #10
Inte uppkopplad
Re: Sv: Re: Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Ursprungligen postat av Tommten Visa inlägg
Han vill med poltiska medel försöka forcera fram en situation där kvinnor gör andra utbildningsval än dom gör idag. Det viktiga är att människor får välja själva. Kvinnornas egna val är inte ett fel som behöver lagas.
Målet är en informationkampanj så folk kan göra mera upplysta val.

De flesta väljer yrken utifrån de yrken de känner till. Då det idag finns få kvinnliga civilingenjörer så blir det även per automatik även få kvinnor som söker sig till dessa utbildningar.

En av sverige fördelar är vårt högutbildade arbetskraft och då bör vi självklart se till att de mest kunniga och mest lämpade utbildas till
den utbildning som bäst tar tillvara deras naturliga förutsättningar.


PS som yrkandet är skrivet så kan det även använda för att informera män.
2013-10-13, 13:31 #11
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B40-Y02:
att mötet antar sakfrågan ”Det är viktigt att varje individ ges intrycket att dom är lika välkommen till en utbildning oavsett kön. Piratpartiet motsätter sig informationskampanjer eller aktiviteter om utbildningar på grund- och gymnasieskolor som är anpassade för att locka till sig individer av ett specifikt kön.”
Det viktiga är att varje individ ges intrycket att dom är lika välkommen till en utbildning oavsett könstillhörighet. Detta präglar på lång sikt en inställning om att könstillhörigheten är irrelevant, och är mycket viktigare än att med propaganda försöka få fler av ett visst kön att gå en viss utbildning för att försöka "rätta till" statistik.
AndersLindbäcks avatar
2013-10-13, 13:32 #12
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B40-Y02:
att mötet antar sakfrågan ”Det är viktigt att varje individ ges intrycket att dom är lika välkommen till en utbildning oavsett kön. Piratpartiet motsätter sig informationskampanjer eller aktiviteter om utbildningar på grund- och gymnasieskolor som är anpassade för att locka till sig individer av ett specifikt kön.”
Samma som B40-Y01 men uttryckt med andra ord
Henry Rouhivuoris avatar
2013-10-13, 13:34 #13
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Ursprungligen postat av Tommten Visa inlägg
Jag har lagt yrkande B40-Y02:
att mötet antar sakfrågan ”Det är viktigt att varje individ ges intrycket att dom är lika välkommen till en utbildning oavsett kön. Piratpartiet motsätter sig informationskampanjer eller aktiviteter om utbildningar på grund- och gymnasieskolor som är anpassade för att locka till sig individer av ett specifikt kön.”
Det viktiga är att varje individ ges intrycket att dom är lika välkommen till en utbildning oavsett könstillhörighet. Detta präglar på lång sikt en inställning om att könstillhörigheten är irrelevant, och är mycket viktigare än att med propaganda försöka få fler av ett visst kön att gå en viss utbildning för att försöka "rätta till" statistik.
Du pratar om kön, originalyrkandet gör inte det.
Henry Rouhivuoris avatar
2013-10-13, 13:41 #14
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B40-Y02:
att mötet antar sakfrågan ”Det är viktigt att varje individ ges intrycket att dom är lika välkommen till en utbildning oavsett kön. Piratpartiet motsätter sig informationskampanjer eller aktiviteter om utbildningar på grund- och gymnasieskolor som är anpassade för att locka till sig individer av ett specifikt kön.”
Snedrekrytering har fler orsaker än kön, därför avslag på ett yrkande som endast tar upp könsaspekten.
2013-10-13, 16:30 #15
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Ursprungligen postat av Henry Rouhivuori Visa inlägg
Du pratar om kön, originalyrkandet gör inte det.
Läst brödtexten och syftet med hela motionen?
Henry Rouhivuoris avatar
2013-10-13, 16:34 #16
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Ursprungligen postat av Tommten Visa inlägg
Läst brödtexten och syftet med hela motionen?
Jag förstår och är med på syftet med motionen. Originalyrkandet är tillfyllest med motionens syfte.
2013-10-13, 16:41 #17
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B40-Y02:
att mötet antar sakfrågan ”Det är viktigt att varje individ ges intrycket att dom är lika välkommen till en utbildning oavsett kön. Piratpartiet motsätter sig informationskampanjer eller aktiviteter om utbildningar på grund- och gymnasieskolor som är anpassade för att locka till sig individer av ett specifikt kön.”
Samma som B40-Y01 men uttryckt med andra ord
Nej det är inte samma. Det är motsatsen. Specifikt pratar du om att försöka förändra kvinnors utbildningsval istället för att kvotera in kvinnor i börsföretags styrelse. Väljer dom inte som du vill så är det ett problem som behöver lösas. Målet blir ju då att locka tjejer att söka på ett annat sätt, att ändra fördelningen. Inte att neutralt belysa att alla är välkommen.
2013-10-17, 12:35 #18
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Bifall på yrkande B40-Y01.
Däremot Anders så tror jag att fler vdar är civilekonomer än civil ingenjörer idag.
2013-10-18, 10:15 #19
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Däremot Anders så tror jag att fler vdar är civilekonomer än civil ingenjörer idag.
Stämmer och på civilekonomutbilningen har vi en majoritet av kvinnor.
Kristofer Petterssons avatar
2013-10-18, 11:43 #20
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B40-Y03:
att tvinga kvinnor som visar på tekniskt ointresse att välja ett teknikintensivt yrke med fokus på teoretisk fysisk.
För att illustrera en poäng om valfrihet och snedfördelningar.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
simon556, Tommten
2013-10-18, 23:53 #21
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B40-Y03:
att tvinga kvinnor som visar på tekniskt ointresse att välja ett teknikintensivt yrke med fokus på teoretisk fysisk.
Jag gillar detta yrkande eftersom det beskriver på ett bra sätt varför B40-Y01 är ett riktigt dåligt yrkande. B40-Y01 har samma ambition. Det är ett dåligt mål att sträva efter.
2013-10-20, 12:56 #22
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B40-Y03:
att tvinga kvinnor som visar på tekniskt ointresse att välja ett teknikintensivt yrke med fokus på teoretisk fysisk.
Förutsätter att yrkandet är någon form av satir?
AndersLindbäcks avatar
2013-10-20, 13:13 #23
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B40-Y03:
att tvinga kvinnor som visar på tekniskt ointresse att välja ett teknikintensivt yrke med fokus på teoretisk fysisk.
Sluta trolla!
2013-10-20, 15:59 #24
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B40-Y03:
att tvinga kvinnor som visar på tekniskt ointresse att välja ett teknikintensivt yrke med fokus på teoretisk fysisk.
Sluta trolla!
Du borde jämka dig med yrkandet. Det stämmer väl överens med brödtexten i din motion.
2013-10-20, 20:53 #25
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B40-Y01:
att mötet antar sakfrågan ”det ska finnas informationskampanjer eller aktiviteter på grund- och gymnasieskolor för att påverka individer att söka utbildningar så det blir mindre snedrekrytering till högre utbildning.”
Ogillar, eftersom jag dels inte anser att "snedrekrytering" förekommer - det är individens eget val, inte skolan som rekryterar. Dels eftersom jag inte anser att snedfördelning mellan könen på olika utbildningar nödvändigtvis är något som måste åtgärdas eller ens motarbetas.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Tommten
simon556s avatar
2013-10-21, 19:48 #26
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B40-Y01:
att mötet antar sakfrågan ”det ska finnas informationskampanjer eller aktiviteter på grund- och gymnasieskolor för att påverka individer att söka utbildningar så det blir mindre snedrekrytering till högre utbildning.”
Lyckas man inte hitta dessa utbildningar idag kanske man inte ska ta och gå dem heller. Är övertygad om att problemet ej ligger här information är idag väldigt lättillgänglig så detta är inget annat än val fläsk för dem som ej har insikt.
2013-10-24, 14:13 #27
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B40-Y01:
att mötet antar sakfrågan ”det ska finnas informationskampanjer eller aktiviteter på grund- och gymnasieskolor för att påverka individer att söka utbildningar så det blir mindre snedrekrytering till högre utbildning.”
För otydligt vad som faktiskt menas så det skulle kunna resultera i vad som helst.
JorgenLs avatar
2013-10-26, 18:59 #28
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B40-Y03:
att tvinga kvinnor som visar på tekniskt ointresse att välja ett teknikintensivt yrke med fokus på teoretisk fysisk.
Det vore önskvärt om man låter bli att använda omröstningssystemet till "att illustrera poänger".


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Andreas Bjärnemalm, Henry Rouhivuori
Andreas Bjärnemalms avatar
2013-11-03, 15:33 #29
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B40-Y03:
att tvinga kvinnor som visar på tekniskt ointresse att välja ett teknikintensivt yrke med fokus på teoretisk fysisk.
Det här är ett tramsyrkande som mötespresidiet egentligen tycker ligger utanför alla motioners område, då mötet inte behandlar trams.
Mötespresidiet vill dock inte sätta en praxis om att lyfta ut yrkande med tramsighet som argument, det skulle kunna missbrukas, och därför är yrkandet inkluderat för votering.
Mötespresidiets avatar
2013-11-03, 16:10
Inte uppkopplad
Raderat inlägg (dolt)
AndersLindbäcks avatar
2013-11-03, 20:18 #30
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B40-Y01:
att mötet antar sakfrågan ”det ska finnas informationskampanjer eller aktiviteter på grund- och gymnasieskolor för att påverka individer att söka utbildningar så det blir mindre snedrekrytering till högre utbildning.”
Elever behöver informeras om vilka utbildningar som finns hur de leder till bra jobb inför framtiden.
2013-11-04, 19:20 #31
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Som jag har förstått det är det snedrekrytering till hela högskolan, där närmare dubbelt så många kvinnor som män läser vidare, de är majoritet i bl.a. medicin, juridik, humaniora, genusvetenskap... Kanske skulle man kampanja för att tjejer ska läsa mindre och killar mer.

Vad jag istället föredrar är som många tidigare talare, låt universiteten administrera sådana kampanjer själva. Och låt politiken vara könsneutral.
AndersLindbäcks avatar
2013-11-04, 20:10 #32
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Ursprungligen postat av Jan-Erik M Visa inlägg
Som jag har förstått det är det snedrekrytering till hela högskolan, där närmare dubbelt så många kvinnor som män läser vidare, de är majoritet i bl.a. medicin, juridik, humaniora, genusvetenskap... Kanske skulle man kampanja för att tjejer ska läsa mindre och killar mer.
Det beror på att det idag finns en kultur bland unga killar som säger att det är fult att studera.
2013-11-05, 01:36 #33
Inte uppkopplad
Sv: Motion B40: Sakpolitik: Skola: Motverka snedrekrytering till högre utbildning -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Det beror på att det idag finns en kultur bland unga killar som säger att det är fult att studera.
Nej.
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com