Piratpartiets mötesplattform


 
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Mötet har avslagit motionen.

Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder

1. I dagens läge så ljuger politikerna rakt ut till medborgarna och hänvisar att medelålderns på människor ökat. Det de vill är att höja pensionsåldern några år för att få företagen att betala mindre sociala avgifter för de äldre som anställs och de vet att många inte lever över den åldern där de kan få ut sina pensions löner.
Vi vet att i dagens läge blir många av våra äldre medborgare som inte ser sin 60 års dag.
För att några enstaka åldringar personer fyller 85 år i dagens läge så ska man inte se över ändring på någon höjning av pensionsålder, vi får inte glömma att hälsosjukdomar som cancer, demens, Parkinson och övriga ålders sjukdomar hinner ikapp människor som inte ens hinner bli 65, många av dem som jobbat hela livet har inte ens fått se en enda krona från sin första pensionslön. (Mer rättvist om familjen skulle kunna få överlevnads pension vidare i mindre löner till familjen den som avlider vid pensionsåldern)
LO och TCO har erkänt att många av deras medlemmar inte når sina 60 år, samtidigt vill de höja pensionsåldern till 67.

Förklaring till nya pensionssystemet:

Pensionen bör räknas efter 40 år av heltidsarbete, tex en som har börjat jobba som 20 åring bör gå pension vid 60 års ålder. Där pensionslönen kan vara någorlunda låg dock kan 60 åringen jobba extra på sin arbetsplats för komplettera sin lön + pension lönen så personen kan ge plats åt arbete till andra arbetssökande.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:Tegmen

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
Mötet har avslagit motionen.Yrkanden

Tillbakadraget yrkande B47-Y01 (Jämkad med yrkande B47-Y02)
Av: Tegmen
Tillbakadraget yrkande B47-Y02 (Bortröstad)
Av: Anton Nordenfur
Tillbakadraget yrkande B47-Y03 (Bortröstad)
Av: willenfort
Tillbakadraget yrkande B47-Y04 (Tillbakadraget)
Av: Tommten


Mötet har avslagit motionen.

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
Anton Nordenfur Inte uppkopplad
 
Anton Nordenfurs avatar
 
Inlägg: 1 600
Reg.datum: Nov 2008

Länk: #287595
Standard Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder - 2013-10-07, 21:05

Den syn som här framgår om arbete går tvärtemot den framtidsvision jag ser i Piratpartiet. Vi går allt längre ifrån den gamla bilden av en person som får jobb vid tjugo och sen jobbar på samma ställe tills hen går i pension vid 65. Nu är det mycket vanligare med deltidsanställda, självanställda, och sådana som hoppar mellan jobb och jobb, för att inte tala om mellan jobb och studier.

Jag fick mitt första jobb när jag var 18, och nu jobbar jag deltid och studerar deltid. Det är någonting jag tänker fortsätta med så länge det är möjligt, för jag skulle inte orka jobba heltid med samma jobb under mer än några månader.

Ska jag alltså aldrig gå i pension?


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Doddyswe, Kristoffer Lundén


aki

Partistyrelsen 2012-2017
Partiorganisatör 2014-2016
Partisekreterare 2016-2017
Revisor 2018-nutid

Ingenting jag skriver ska betraktas som ett formellt uttalande från mig som revisor, förutsatt att jag inte explicit skriver det. Fråga om du är osäker.

Bloggar på antonnordenfur.com och är krönikör på frihetssmedjan.se.
  Skicka ett meddelande via Skype™ till Anton Nordenfur  

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


AndersLindbäcks avatar
2013-10-07, 21:01 #3
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y01:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.
Så den som halvtidsarbeter för att vara hemma med barnen halva livet kommer då få pension när de fyller 90 ?
Henry Rouhivuoris avatar
2013-10-07, 21:12 #4
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y01:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.
Den som råkar bli arbetslös eller går på deltid länge kommer alltså inte få pension. Avslag.
Mabs avatar
Gammal Mab
2013-10-07, 23:14 #5
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y01:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.
konceptet heltidsarbete är förlegat.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Gagarin Miljkovich
Tegmens avatar
2013-10-07, 23:51 #6
Inte uppkopplad
Jag gillar yrkande B47-Y01:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.
Yrkandet handlar om att allmänna pensionen är redan som tidigare 65 men kan gå vid 62 om jag inte har uppfattat det fel.(dagens läge)

Flesta som inte gillar yrkandet har inte kanske förstått helheten:
Dagens läge har vi många hederliga människor som har arbetat sen 18 års åldern.

Är det rättvist att de ska jobba till 65,sammanlagt 47 år!!!!
seriöst hur tänker ni?
Borde inte personen gå i pension istället för 58 års åldern med sina hederliga
40 års hederligt arbete.

Eller är det lika rättvist när en 30 åring har studerat klart och arbetar till 65 års ålder efter 30 ynkliga år som arbetskraft.

sammla er,tack mvh//Can Tegmen
Henry Rouhivuoris avatar
2013-10-07, 23:59 #7
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Tegmen Visa inlägg
Jag gillar yrkande B47-Y01:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.
Yrkandet handlar om att allmänna pensionen är redan som tidigare 65 men kan gå vid 62 om jag inte har uppfattat det fel.(dagens läge)

Flesta som inte gillar yrkandet har inte kanske förstått helheten:
Dagens läge har vi många hederliga människor som har arbetat sen 18 års åldern.

Är det rättvist att de ska jobba till 65,sammanlagt 47 år!!!!
seriöst hur tänker ni?
Borde inte personen gå i pension istället för 58 års åldern med sina hederliga
40 års hederligt arbete.

Eller är det lika rättvist när en 30 åring har studerat klart och arbetar till 65 års ålder efter 30 ynkliga år som arbetskraft.

sammla er,tack mvh//Can Tegmen
En person som jobbar lång tid före sin pensionering gynnas ekonomiskt av att ha en högre pension. Det finns de som känner att de jobbat länge och då jobbat länge som skulle vilja ha pension så fort som möjligt då. Motionen tar dock snarare upp motsatsen att tvinga folk att jobba 40 år för att få ut pension. En bättre formulering borde vara att det ges möjlighet att gå i pension efter 40 års kontinuerligt heltidsarbete.
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-08, 01:47 #8
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Tegmen Visa inlägg
Jag gillar yrkande B47-Y01:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.
Yrkandet handlar om att allmänna pensionen är redan som tidigare 65 men kan gå vid 62 om jag inte har uppfattat det fel.(dagens läge)

Flesta som inte gillar yrkandet har inte kanske förstått helheten:
Dagens läge har vi många hederliga människor som har arbetat sen 18 års åldern.

Är det rättvist att de ska jobba till 65,sammanlagt 47 år!!!!
seriöst hur tänker ni?
Borde inte personen gå i pension istället för 58 års åldern med sina hederliga
40 års hederligt arbete.

Eller är det lika rättvist när en 30 åring har studerat klart och arbetar till 65 års ålder efter 30 ynkliga år som arbetskraft.

sammla er,tack mvh//Can Tegmen
Problemet dyker upp kring de många av oss som aldrig har riktiga heltidsjobb. Varför ska den som jobbar heltid på ett företag få gå i pension men inte den som jobbar deltid på två olika företag?
2013-10-08, 09:32 #9
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y01:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.
Dels har motionen fel. Medellivslängden i Sverige är idag drygt 81 år. http://sv.wikipedia.org/wiki/Medellivsl%C3%A4ngd och att beskriva situationen som att vi har några enstaka 85-åringar medan de flesta trillar av pinn vid 60 är lite väl magstarkt.

Yrkandet har dessutom hål i huvudet. Hur skulle detta fungera för arbetslösa, deltidsarbetare, sjukskrivna osv?


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
MaxH
Henrik Brändéns avatar
2013-10-08, 11:14 #10
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y01:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.
Ättestupa för dem som varit arbetslösa, alltså.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Peter Johansson
Tegmens avatar
2013-10-08, 22:51 #11
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B47-Y01:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.
Så den som halvtidsarbeter för att vara hemma med barnen halva livet kommer då få pension när de fyller 90 ?
Hej,min vän!

Absolut inte, du går som vanligt i allmänna pension runt 65 års ålder och du kan tidigast ta ut din pension från 61 år utöver det vanliga.

Men du måste ha hänsyn om du arbetar deltid hela livet så kanske det blir svårt och leva på pensions premien.
trevlig kväll!//Tegmen
Tegmens avatar
2013-10-08, 22:52 #12
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Hej,min vän!Ta hänsyn om du arbetar deltid hela livet så kanske det blir svårt och leva på den låga premien mm
Tegmen
Tegmens avatar
2013-10-08, 22:52 #13
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Henry Rouhivuori Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B47-Y01:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.
Den som råkar bli arbetslös eller går på deltid länge kommer alltså inte få pension. Avslag.
Hej,min vän!Ta hänsyn om du arbetar deltid hela livet så kanske det blir svårt och leva på den låga premien mm
Tegmen
Tegmens avatar
2013-10-08, 23:07 #14
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Anna Blixt Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B47-Y01:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.
Dels har motionen fel. Medellivslängden i Sverige är idag drygt 81 år. http://sv.wikipedia.org/wiki/Medellivsl%C3%A4ngd och att beskriva situationen som att vi har några enstaka 85-åringar medan de flesta trillar av pinn vid 60 är lite väl magstarkt.

Yrkandet har dessutom hål i huvudet. Hur skulle detta fungera för arbetslösa, deltidsarbetare, sjukskrivna osv?

Anna hur fungerar det för nuvarande för arbetslösa, deltidsarbetare, sjukskrivna innan den allmänna pension?

Du verkar va jätte smart och gå efter all fakta på wikipedia.

Har du glömt bort ålderssjukdomar som cancer,dement kolesterol,stress,den hårt anpassade arbetstempo som ökar det psykosociala och fysiska faktorer, hur många av dem har blivit 85?
Förr i tiden ,i sagornas värld sa de att äldre levde i 1000år eller va odödliga.
Ta fakta innan du skrämmer bort våra väljare inför Riksdagsvalet genom och tro mer än halva svenska folket blir över 85 år gammal.
Trevlig kväll!
/Tege
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-08, 23:12 #15
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Tegmen Visa inlägg
Du verkar va jätte smart och gå efter all fakta på wikipedia.
Wikipedia använder själva en ganska utmärkt källa: https://www.cia.gov/library/publicat.../2102rank.html

Faktum kvarstår att förväntad livstid är drygt 81 år.
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-08, 23:13 #16
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Tegmen Visa inlägg
Hej,min vän!

Absolut inte, du går som vanligt i allmänna pension runt 65 års ålder och du kan tidigast ta ut din pension från 61 år utöver det vanliga.

Men du måste ha hänsyn om du arbetar deltid hela livet så kanske det blir svårt och leva på pensions premien.
trevlig kväll!//Tegmen
Jag förstår inte. I förslaget står att "pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete." Så om man aldrig har 40 års heltidsarbete, hur kan pensionsåldern någonsin uppnås?
Tegmens avatar
2013-10-09, 00:24 #17
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Anton Nordenfur Visa inlägg
Jag förstår inte. I förslaget står att "pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete." Så om man aldrig har 40 års heltidsarbete, hur kan pensionsåldern någonsin uppnås?
Motionen innebär tex Anton Nordenfur har börjat arbeta sen han var 18 år gammal.
Du har möjlighet att gå i pension redan när du blir 58 år gammal,utan sabbat år som tjänstledigt under tiden.(du kan byta arbete under tiden och rätten till samhällsutveckling kvarstår)

Eller tidigast ta ut din pension från 61 år utöver det vanliga 65 års åldern som alla andra.

Du har samma rätt som i dagens läge till ,föräldraledig,semestern,sjukdomsfall,vabba,militärtjänstgöring, osv mm
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-09, 01:47 #18
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Tegmen Visa inlägg
Motionen innebär tex Anton Nordenfur har börjat arbeta sen han var 18 år gammal.
Du har möjlighet att gå i pension redan när du blir 58 år gammal,utan sabbat år som tjänstledigt under tiden.(du kan byta arbete under tiden och rätten till samhällsutveckling kvarstår)

Eller tidigast ta ut din pension från 61 år utöver det vanliga 65 års åldern som alla andra.

Du har samma rätt som i dagens läge till ,föräldraledig,semestern,sjukdomsfall,vabba,militärtjänstgöring, osv mm
Det du menar med yrkandet är alltså att behålla dagens system, men dessutom ge en rätt till de som arbetat heltid fyrtio år innan de når 62 att gå i pension tidigare?

Om det är det du menar får du hemskt gärna förtydliga det, jag förstod ditt yrkande som att du vill byta ut dagens system.
Tegmens avatar
2013-10-09, 11:47 #19
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Anton Nordenfur Visa inlägg
Det du menar med yrkandet är alltså att behålla dagens system, men dessutom ge en rätt till de som arbetat heltid fyrtio år innan de når 62 att gå i pension tidigare?

Om det är det du menar får du hemskt gärna förtydliga det, jag förstod ditt yrkande som att du vill byta ut dagens system.
Stämmer bra Anton, vill du vara snäll och hjälpa mig så vi kan kanske formulera om den på det sättet alla förstår?

mvh Can Tegmen
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-09, 13:07 #20
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B47-Y02:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: "att nuvarande regelverk för pensionsålder bevaras, med tillägget att de som haft heltidsarbete i 40 år innan pensionsåldern uppnås får gå i pension i förtid."
Jag förstår motionären som att detta är vad han menade med originalyrkandet, han får gärna jämka sig om det stämmer.

Själv är jag än så länge obestämd i vad jag tycker, men det är ju bra om yrkanden faktiskt representerar vad som menades.
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-09, 13:10 #21
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Tegmen Visa inlägg
Stämmer bra Anton, vill du vara snäll och hjälpa mig så vi kan kanske formulera om den på det sättet alla förstår?

mvh Can Tegmen
Jag lade ett ändringsyrkande som jag tror är vad du menade nu. Du får gärna jämka dig med det om det stämmer.

Jag är lite för dåligt insatt i politiken för att veta vad jag tycker om det än, men det är ju bra om ingen missförstår yrkandet.
Tegmens avatar
2013-10-09, 23:09 #22
Inte uppkopplad
Jag Jämkar bort mitt yrkande B47-Y01 till fördel för B47-Y02.

Mitt bortjämkade B47-Y01:
Piratpartiet antar ställningstagandet: att pensionsåldern startas först efter 40 år av heltidsarbete.

B47-Y02, som jag tycker bättre om:
Piratpartiet antar ställningstagandet: "att nuvarande regelverk för pensionsålder bevaras, med tillägget att de som haft heltidsarbete i 40 år innan pensionsåldern uppnås får gå i pension i förtid."


Låter mycket lovande ut, håller med förlikningen.
Tack för det fina samarbetet.
Can Tegmen
AndersLindbäcks avatar
2013-10-10, 01:41 #23
Inte uppkopplad
Re: Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Anton Nordenfur Visa inlägg
Wikipedia använder själva en ganska utmärkt källa: https://www.cia.gov/library/publicat.../2102rank.html

Faktum kvarstår att förväntad livstid är drygt 81 år.
Det är den genomsnittliga livslängden idag.

Givet att den hela tiden ökar så kan vi räkna med att de som födds idag kommer när de dör att leva i ett samhäller där genomsnittliga livslängden är 100 år. Dvs de kommer då i genomsnitt att vara 100 år då de dör.

Livslängden ökar. Och därmed ochså hur länge vi människor behöver arbeta för att betala för den tid av livet vi inte arbetar.
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-10, 14:52 #24
Inte uppkopplad
Sv: Re: Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Det är den genomsnittliga livslängden idag.

Givet att den hela tiden ökar så kan vi räkna med att de som födds idag kommer när de dör att leva i ett samhäller där genomsnittliga livslängden är 100 år. Dvs de kommer då i genomsnitt att vara 100 år då de dör.

Livslängden ökar. Och därmed ochså hur länge vi människor behöver arbeta för att betala för den tid av livet vi inte arbetar.
Nej. Länken ovan handlar om den förväntade livslängden för de som föds 2013.
AndersLindbäcks avatar
2013-10-10, 15:15 #25
Inte uppkopplad
Re: Sv: Re: Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Anton Nordenfur Visa inlägg
Nej. Länken ovan handlar om den förväntade livslängden för de som föds 2013.
Citat:
Ursprungligen postat av The Source.
This entry contains the average number of years to be lived by a group of people born in the same year, if mortality at each age remains constant in the future.
Denna är inte konstant idag utan minskar - dvs vi lever längre pga bättre sjukvård och bättre politik som förbjuder aktiviteter som dödar människor.
Tegmens avatar
2013-10-11, 00:20 #26
Inte uppkopplad
Sv: Re: Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av AndersLindbäck Visa inlägg
Det är den genomsnittliga livslängden idag.

Givet att den hela tiden ökar så kan vi räkna med att de som födds idag kommer när de dör att leva i ett samhäller där genomsnittliga livslängden är 100 år. Dvs de kommer då i genomsnitt att vara 100 år då de dör.

Livslängden ökar. Och därmed ochså hur länge vi människor behöver arbeta för att betala för den tid av livet vi inte arbetar.
Anders jag förstår inte vart du vill komma med, vill du höja pensions åldern istället,låter det bättre?

Vill du att PP kommer in i riksdagen så borde du tänka mer humanitärt än att skrämma våra röster och anpassa det till verkliga livet, vet du hur många
personer mister sina föräldrar/storföräldrar som inte ens har sett sin 60 års dag?
Ökar inte hälsosjukdomar,demens,cancer mm
Pensionen bör ses igenom och justeras,de sista yrkandet av vår vän här bemöttes positivt.

GOD NATT!
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-11, 00:42 #27
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
För de av oss som är mindre insatta, varför finns ens en pensionsålder? Varför kan inte folk bara spara in pengar som de vill och sen när de tror sig ha tillräckligt för att klara sig på sluta arbeta och leva på detta?

Det är antagligen en dum fråga, men jag känner att det finns de här som kan det här med pension mycket bättre än jag.
AndersLindbäcks avatar
2013-10-11, 01:48 #28
Inte uppkopplad
Re: Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Anton Nordenfur Visa inlägg
För de av oss som är mindre insatta, varför finns ens en pensionsålder? Varför kan inte folk bara spara in pengar som de vill och sen när de tror sig ha tillräckligt för att klara sig på sluta arbeta och leva på detta?

Det är antagligen en dum fråga, men jag känner att det finns de här som kan det här med pension mycket bättre än jag.
Staten betalar folkpension. Dessa pengarna kommer från skatterna som andra betalar in.

Dagens system med intjänade pengar under livet kommer från 90-talet.
AndersLindbäcks avatar
2013-10-11, 09:50 #29
Inte uppkopplad
Re: Sv: Re: Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av Tegmen Visa inlägg
Anders jag förstår inte vart du vill komma med, vill du höja pensions åldern istället,låter det bättre?
Skall man genomföra ändringar så är det bra att man faktiskt vet vad man talar om. Det är mycket farligt att basera lagar på falska uppgifter. Därav kan det vara bra att påpeka faktafel i diskussionen.

I dagsläget lever vi i ett samhällle där man jobbar mindre och mindre andel av sitt liv. Det har nyligen kommit med ett förslag som kommer höja min pensionsålder med 6 år. Man kan då inte längre gå i pension vid 55 och då ta ut sin privata pensionsförsäkring utan den kommer man i framtiden att få ta ut först vid 61 års ålder. Samtidigt så höjs senaste pensionsålder från 67 till 69 år.

Detta är pga att kostnaden för pensionerna är så höga genom att folk lever längre att de som går i pension kommer inte få tillräckligt hög pension så de kan leva på den.
willenforts avatar
2013-10-11, 13:50 #30
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B47-Y03:
att att Piratpartiet antar ställningstagandet: "Att pentionsåldern för en given årskull skall sättas till en given procent för den beräknade medellivslängden för den givna årskullen. Procentsattsen skall alltid vara samma för alla årskullar."
Detta käns som en bättre och mer framtidssäker lösning.

Man går i pention med en viss beräknad tid kvar att leva sitt liv.
Om vi i framtiden der längre och längre livslängder så ökar pentionsåldern automatiskt. och om vi får mer pengar så kan vi sänka den för alla på ett rättvist sätt.

Det är desutom svårt för politiker att idka röstfiske med detta systemet.
2013-10-11, 14:24 #31
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y02:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: "att nuvarande regelverk för pensionsålder bevaras, med tillägget att de som haft heltidsarbete i 40 år innan pensionsåldern uppnås får gå i pension i förtid."
Ogillas. Man kan redan idag gå i pension från 61 år, ännu tidigare om det finns medicinska orsaker, och så tidigt man vill om man gör det på eget ekonomiskt ansvar.

Det finns ingen anledning att införa detta.
2013-10-11, 14:25 #32
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y03:
att att Piratpartiet antar ställningstagandet: "Att pentionsåldern för en given årskull skall sättas till en given procent för den beräknade medellivslängden för den givna årskullen. Procentsattsen skall alltid vara samma för alla årskullar."
Ogillas skarpt. Skapar snabbt en ohållbar situation för de som har fysiskt ansträngande yrken. Varför ska vi alls ha en åsikt om detta, för övrigt?
2013-10-12, 13:06 #33
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Citat:
Ursprungligen postat av willenfort Visa inlägg
Jag har lagt yrkande B47-Y03:
att att Piratpartiet antar ställningstagandet: "Att pentionsåldern för en given årskull skall sättas till en given procent för den beräknade medellivslängden för den givna årskullen. Procentsattsen skall alltid vara samma för alla årskullar."
Detta käns som en bättre och mer framtidssäker lösning.

Man går i pention med en viss beräknad tid kvar att leva sitt liv.
Om vi i framtiden der längre och längre livslängder så ökar pentionsåldern automatiskt. och om vi får mer pengar så kan vi sänka den för alla på ett rättvist sätt.

Det är desutom svårt för politiker att idka röstfiske med detta systemet.
Hur ställer du dig till att vilken generation man tillhör är mindre relevant för hur länge man förväntas leva, än vilket yrke och vilka genetiska förutsättningar man har? Om alla i min släkt har levt i snitt 60 år, ska jag fortfarande beräknas på 82 år i så fall? Vari ligger rimligheten i det?
2013-10-13, 11:03 #34
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B47-Y04:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: "I framtiden bör pensionsåldern bedömas individuellt. Den som uppnår åldern 20 år yngre än vad den förväntade livslängden för årskullen beräknas vara, bör ha möjlighet att få gå i pension. Dessutom bör den som av läkare bedöms ha 20 år eller mindre kvar att leva ha möjlighet att få gå i pension."
Det här bör spegla visionen att regelverket bör försöka ge alla människor 20 år ledigt innan man dör på ett så rättvist sätt som möjligt, men att PP inte har några förhastade tankegångar om att försöka implementera en sådan reform omedelbart.
2013-10-13, 11:44 #35
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
Jag kanske drar tillbaks mitt yrkande, men jag tycker i alla fall att det är bättre än alternativen som jag ser i motionen. Jag kommer att rösta avslag på dom andra yrkandena.
Andreas Bjärnemalms avatar
2013-10-14, 04:45 #36
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y04:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: "I framtiden bör pensionsåldern bedömas individuellt. Den som uppnår åldern 20 år yngre än vad den förväntade livslängden för årskullen beräknas vara, bör ha möjlighet att få gå i pension. Dessutom bör den som av läkare bedöms ha 20 år eller mindre kvar att leva ha möjlighet att få gå i pension."
Det här skulle leda till att vissa läkare som är lite mindre moraliskt nogräknade skulle kunna tjäna storkovan på att sälja "döds-intyg", dvs få betalt för att bedöma att personen som betalar beräknas ha mindre än 20 år kvar att leva. Så att den personen sen har rätt att gå i pension.
Jag tycker inte det är en önskvärd situation.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Peter Johansson, Tommten
AndersLindbäcks avatar
2013-10-14, 08:37 #37
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y03:
att att Piratpartiet antar ställningstagandet: "Att pentionsåldern för en given årskull skall sättas till en given procent för den beräknade medellivslängden för den givna årskullen. Procentsattsen skall alltid vara samma för alla årskullar."
För oprecist.
2013-10-17, 13:21 #38
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y04:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: "I framtiden bör pensionsåldern bedömas individuellt. Den som uppnår åldern 20 år yngre än vad den förväntade livslängden för årskullen beräknas vara, bör ha möjlighet att få gå i pension. Dessutom bör den som av läkare bedöms ha 20 år eller mindre kvar att leva ha möjlighet att få gå i pension."
Den som är i skröpligt skick kan redan idag gå i förtidspension. Låt läkarna syssla med att hela de sjuka istället för sådant här trams.
2013-10-18, 00:43 #39
Inte uppkopplad
Jag har dragit tillbaka yrkande B47-Y04:
Piratpartiet antar ställningstagandet: "I framtiden bör pensionsåldern bedömas individuellt. Den som uppnår åldern 20 år yngre än vad den förväntade livslängden för årskullen beräknas vara, bör ha möjlighet att få gå i pension. Dessutom bör den som av läkare bedöms ha 20 år eller mindre kvar att leva ha möjlighet att få gå i pension."
2013-10-18, 12:31 #40
Inte uppkopplad
Sv: Motion B47: Sakpolitik: Socialpolitik: Ändrad pensionsålder -
En mycket intressant motion och diskussions tråd.
Min synvinkel är följande: Såg ett mycket intressant inslag på aktuellt för många år sedan när de räknade på hur mycket man fick ut i pension.
Två män 18år
Den ena börjar studera vid 20 års ålder 5års studier klar vid 25års ålder.
Den andre utbildar sig till buss chaufför och börjar jobba vid 20 års ålder.

Den med 5års högskolestudier får jobb vid 27-30års ålder som denne är utbildad till och naturligtvis den högre lönen än buss chauffören

Båda går i pension vid 65år det visar sig att båda får ut lika mycket i grund pension.

Denna motion och dessa yrkanden ser jag inte att de förbättrar någonting om du börjar jobba vid 20års ålder och 40arbetade år går i pension vid 60 år eller om du börjar jobba vid 30år och går i pension efter 40 år då är du 70år

Dagens pensions system är att du kan gå mellan 60- 70 år alltså i snitt vid 65år.

AVSLAG SAMTLIGA YRKANDEN!

PS: var kan jag köpa ett dödsintyg?
?
Henrik Brändéns avatar
2013-10-19, 20:16 #41
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y03:
att att Piratpartiet antar ställningstagandet: "Att pentionsåldern för en given årskull skall sättas till en given procent för den beräknade medellivslängden för den givna årskullen. Procentsattsen skall alltid vara samma för alla årskullar."
Vi ska inte göra politik av modellerna för att räkna ut en årskulls beräknade genomsnittliga livslängd. Dessutom förändras de uppskattningarna över tiden för en och samma årskull.
2013-10-29, 21:52 #42
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B47-Y02:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: "att nuvarande regelverk för pensionsålder bevaras, med tillägget att de som haft heltidsarbete i 40 år innan pensionsåldern uppnås får gå i pension i förtid."
Varför ska man inte få gå i pension när man vill, så länge man är villig och ta inkomstbortfallet det innebär?
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com