Piratpartiets mötesplattform


 
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Mötet har avslagit motionen.

Motion B11: Sakpolitik: Författningsfrågor, mm.: Riksdagslöner

Riksdagslönerna i dagens läge är för höga, de flesta som sitter i riksdagen har andra inkomst källor i alla andra olika verksamheter samtidigt.
Lönen är från skattebetalarna och de borde respektera ett lönesänkning med 25%.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:Tegmen

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
Mötet har avslagit motionen.Yrkanden

Tillbakadraget yrkande B11-Y01 (Bortröstad)
Av: Tegmen


Tilläggsyrkanden

Tillbakadraget yrkande B11-Y02 (Bortröstad)
Av: willenfort


Mötet har avslagit motionen.

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
Rasmus Haglund Inte uppkopplad
 
Rasmus Haglunds avatar
 
Inlägg: 30
Reg.datum: Jul 2010

Länk: #287688
Standard Sv: Motion B11: Sakpolitik: Författningsfrågor, mm.: Riksdagslöner - 2013-10-07, 22:15

Jag tycker det inte är ett problem att politiker har hög lön, gör de ett bra jobb förtjänar de verkligen pengarna. Dock har jag ett problem med att många har jobb vid sidan av som stör huvudarbetet, men det är en annan fråga.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
liljesno
   
  (#3) Gammal
Peter Johansson Inte uppkopplad
 
Inlägg: 765
Reg.datum: Aug 2009

Länk: #288365
Standard Sv: Motion B11: Sakpolitik: Författningsfrågor, mm.: Riksdagslöner - 2013-10-10, 15:08

Detta har diskuterats på tidigare medlemsmöten också.
De har redan sänkt de bidrag riksdagsledamöter får när de åker ur riksdagen de nya som tillträder 2014 får 300 dagars Akassa med 80% av riksdags lönen.
Thats it så det är en sänkning mot tidigare.


Yrkar AVSLAG.


Peter Johansson
http://Pejj31.blogspot.com
   

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


Henrik Brändéns avatar
2013-10-07, 22:10 #4
Inte uppkopplad
Sv: Motion B11: Sakpolitik: Författningsfrågor, mm.: Riksdagslöner -
Vi beslöt på höstmötet 2011 behandla sakpolitik så att medlemsmötet antar ställningstaganden, som sedan ställs samman i en lista, och används av styrelsen för att skriva sakpolitiska program. De ställningstaganden som tagits under de senaste tre mötena har alla skett genom yrkanden på formen

att
medlemsmötet antar ställningstagandet: "Riksdagsledamöternas löner ska sänkas med 25%"

Så länge yrkanden ser ut på det sättet blir det tydligt exakt vilken text som ska föras in i listan över ställningstaganden, och den som upprättar listan behöver inte göra några egna tolkningar av saken. Jag skulle därför vädja till motionären att justera sina yrkanden till den formen.
Mabs avatar
Gammal Mab
2013-10-07, 22:26 #5
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B11-Y01:
att Riksdagslönerna sänks med 25%.
det här har diskuterats till döddagar. Svenska riksdagslöner är inte särdeles höga internationellt sett, inte heller om man jämför med beslutsfattare inom en rad privata sektorer.
JorgenLs avatar
2013-10-07, 22:38 #6
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B11-Y01:
att Riksdagslönerna sänks med 25%.
Det finns goda skäl för att parlamentariker ska ha ganska höga löner, och riksdagsmannalönerna är inte speciellt hög, de ligger på nivå med en avdelningschef i privata sektorn ungefär.

Det finns en dubbelhet i resonemangen om politikerlöner. Dels klagar folk på att politikerna är okunniga och lågt utbildade och att de aldrig skulle kunnat få den lönen på ett "hederligt jobb". Samtidigt vill folk sänka lönerna till en nivå där kunniga och välutbildade skulle få kraftigt sänkt lön om de satte sig i riksdagen...


Om vi vill att folk med högre utbildning ska vara intresserade av att ta ett jobb som kanske inte varar längre än 4 år, innebär jobb i princip alla dagar och kvällar i veckan, och gör att man trillar ur befordringsgången på sitt ordinarie jobb så man hamnar efter om man skulle komma tillbaka efter en eller två mandatperioder, då ska vi nog snarare höja lönerna så att även sådana kan tänka sig att bli riksdagsmän...
flintbergs avatar
2013-10-07, 23:14 #7
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B11-Y01:
att Riksdagslönerna sänks med 25%.
Det är inte mycket betalt jämfört med vad man har i andra länder, man är ständigt utsatt i media, arbetar 60-80 timmar i veckan och är med och stiftar lagar där jag helst inte ser att man är alltför lätt att bjudas på gratisresor och annat. En bra och vettig lön är rimlig.

Att man sätter sin egen lön däremot känns inte lika rimligt. Men det är en annan fråga.
Henrik Brändéns avatar
2013-10-08, 08:32 #8
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B11-Y01:
att Riksdagslönerna sänks med 25%.
Populism. Det måste vara möjligt för den som haft tur i lönelotteriet och skaffat sig bostad efter det att gå över från annat jobb till riksdagen. Annars får vi bara yrkespolitrucker i riksdagen.
2013-10-08, 08:50 #9
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B11-Y01:
att Riksdagslönerna sänks med 25%.
Parlamentariker SKA vara bra betalda.
Tegmens avatar
2013-10-11, 00:21 #10
Inte uppkopplad
Sv: Motion B11: Sakpolitik: Författningsfrågor, mm.: Riksdagslöner -
Citat:
Ursprungligen postat av Anna Blixt Visa inlägg
Jag ogillar yrkande B11-Y01:
att Riksdagslönerna sänks med 25%.
Parlamentariker SKA vara bra betalda.
Är pengar allt för dig,?
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-11, 00:39 #11
Inte uppkopplad
Sv: Motion B11: Sakpolitik: Författningsfrågor, mm.: Riksdagslöner -
Citat:
Ursprungligen postat av Tegmen Visa inlägg
Är pengar allt för dig,?
Det var väl ett skumt argument av den som motionerade för att ta tillbaka mer från parlamentarikerna, och blir kontrad av någon som vill ge mer pengar till parlamentarikerna.
Tegmens avatar
2013-10-12, 00:33 #12
Inte uppkopplad
Sv: Motion B11: Sakpolitik: Författningsfrågor, mm.: Riksdagslöner -
Citat:
Ursprungligen postat av Anton Nordenfur Visa inlägg
Det var väl ett skumt argument av den som motionerade för att ta tillbaka mer från parlamentarikerna, och blir kontrad av någon som vill ge mer pengar till parlamentarikerna.


Idag höjdes riksdagslönen med 1500kr, irritationen var stor bland våra medborgare.

Dagens läge med lågkonjunktur borde de ha avstått lönetilläggen.
Vi behöver en smartare riksdag.
Anton Nordenfurs avatar
2013-10-12, 15:14 #13
Inte uppkopplad
Sv: Motion B11: Sakpolitik: Författningsfrågor, mm.: Riksdagslöner -
Citat:
Ursprungligen postat av Tegmen Visa inlägg
Idag höjdes riksdagslönen med 1500kr, irritationen var stor bland våra medborgare.

Dagens läge med lågkonjunktur borde de ha avstått lönetilläggen.
Vi behöver en smartare riksdag.
Jag ser inte kopplingen till det inlägg du citerade.

Jag har inte kritiserat din motion, och ej heller stött den, jag reagerade bara på det dåliga försöket till argumentation.
willenforts avatar
2013-10-13, 20:28 #14
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B11-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: "Riksdagsledamöternas löner skall knytas till prisbasbeloppet."
JAg anser att detta är en bra kompromiss för att göra det mer accepterat att riksdagen sätter sina egna löner.

Det har tre stora fördelar.
1) idag höjs riksdagslönerna oftast direkt efter valet och ligger sen kvar i 4-år. Detta gör att höjningarna ser väldigt stora ut. Men min metod så höjs de varje år då prisbasbbeloppet justeras.

2) Det minskar politikernas incitament att fiffla med prisbasbeloppet.

3) om riksdagen vill höja sina löner mer än prisbasbeloppet så kommer detta föranleda kraftigare ifrågasättande om den rimliga lönenivån eftersom deras slutlön räknans upp varje år.

/C
Henry Rouhivuoris avatar
2013-10-13, 20:33 #15
Inte uppkopplad
Sv: Motion B11: Sakpolitik: Författningsfrågor, mm.: Riksdagslöner -
Citat:
Ursprungligen postat av willenfort Visa inlägg
3) om riksdagen vill höja sina löner mer än prisbasbeloppet så kommer detta föranleda kraftigare ifrågasättande om den rimliga lönenivån eftersom deras slutlön räknans upp varje år.
De kanske har ökat sina löner snabbare än vad prisbasbeloppet stigit över tid.
Henry Rouhivuoris avatar
2013-10-13, 20:55 #16
Inte uppkopplad
Sv: Motion B11: Sakpolitik: Författningsfrågor, mm.: Riksdagslöner -
Riksdagslöner vs Basbelopp

Räknat på höjningen som sker 1 november (varje år) mot prisbasbeloppet för samma år.
Kod:
2013: 59800 / 44500 = 1.3438
2012: 58300 / 44000 = 1.3250
2010: 56000 / 42400 = 1.3208
2006: 49200 / 39700 = 1.2393
Riksdagsledamöternas löner har således ökat mer än prisbasbeloppet.
JorgenLs avatar
2013-10-14, 01:02 #17
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B11-Y02:
att att medlemsmötet antar ställningstagandet: "Riksdagsledamöternas löner skall knytas till prisbasbeloppet."
Det här tycker jag egentligen är en trevlig lösning. Då slipper man diskussionen om vilka höjningar som är motiverade eller inte. MEN den hanterar det inte långsiktiga reallönehöjningar, dvs när alla andra faktiskt får lönehöjningar som inte äts upp av inflationen.

Ett fungerande förslag bör inte i längden leda till att riksdagsmännen inte hänger med i den allmänna löneutvecklingen. På lång sikt skulle det innebära att det blir ännu svårare att få kvalificerade människor att sätta sig i riksdagen.

Här är ett diagram över reallöneutveckling från SCB:
2013-10-14, 11:30 #18
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B11-Y01:
att Riksdagslönerna sänks med 25%.
Lönen ser jag inte som ett problem. Däremot har reglerna för f.d ledamöter varit för generösa och man kan diskutera om de fortfarande är det.

Och definitivt borde alla ledamöter omfattas av de nya reglerna i samband med att de blir omvalda.
Leffelinis avatar
2013-10-17, 09:14 #19
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B11-Y01:
att Riksdagslönerna sänks med 25%.
Min upplevelse av problemet är inte att riksdagslönerna egentligen är för höga (med tanke på arbetsbelastning och liknande) utan att andra löner i exempelvis offentlig sektor är väldigt låga. Varför sänka de som har bra lön istället för att höja de som inte har det? Det är lite bakvänt för mig så därför kommer jag rösta avslag på den här motionen.
Mötespresidiets avatar
2013-11-03, 16:15
Inte uppkopplad
Raderat inlägg (dolt)
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com