Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Mötet har bifallit motionen med de yrkanden som syns nedan. Se voteringen: länk

Motion B27: Sakpolitik: Förhållandet för minkar i Sverige

Precis som när politiker pratar om att Sverige har världens bästa narkotika politik, så sägs det lika ofta att vi har världens bästa djurskydd. Enligt djurskydslagen 4 § som säger: ”Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.” idag lever inte minkarna inom pälsindustrin naturligt som lagen säger att de ska göra. I det vilda så lever minkarna ensam och har ett revir upp till 6km längst med vattendrag. I pälsindustrin så lever de på en lika stor yta som en öppen kvällstidning tillsammans med en till två minkar till pga den trånga och stressfulla miljön för minken leder det till allvarliga beteendestörningar. Det kan handla om att minkarna upprepa samma beteendemönster genom att springa i en åtta om och om igen, för att dämpa stressen. Man har också sett minkar lidit av kanibalism.


På uppdrag av Djurens Rätt så gjorde Demoskop en undersökning om vad svenska folket anser om Sveriges pälsnäring, där 8/10 personer tycker att näringen ska förbjudas. Det här visar på ett stort intresse för frågan och att den är viktiga för många, vi tycker det är dags för Piratpartiet ta ställning för frågan om pälsindustrin.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:Sarah Hage

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
Mötet har bifallit motionen med de yrkanden som syns nedan. Se voteringen: länk

Av: infallsvinkel Yrkande B27-Y02 (Motyrkande) 16 personer gillar    1 personer ogillar

att Piratpartiet antar ställningstagandet: "Storleken på burar där minkar hålls måste öka, och minkar inom djurhållningen bör få möjlighet att simma."


Yrkanden

Av: infallsvinkel Yrkande B27-Y02 (Motyrkande) 16 personer gillar    1 personer ogillar

att Piratpartiet antar ställningstagandet: "Storleken på burar där minkar hålls måste öka, och minkar inom djurhållningen bör få möjlighet att simma."

Gilla yrkandeOgilla yrkandeVisa motiveringRapportera att yrkandet ligger fel

Tillbakadraget yrkande B27-Y01 (Jämkad med yrkande B27-Y02)
Av: Sarah Hage


Mötet har bifallit motionen med de yrkanden som syns nedan. Se voteringen: länk

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
Anton Nordenfur Inte uppkopplad
 
Anton Nordenfurs avatar
 
Inlägg: 1 600
Reg.datum: Nov 2008

Länk: #292730
Standard 2014-10-07, 11:55

Jag gillar yrkande B27-Y02:
att att Piratpartiet antar ställningstagandet: "Storleken på burar där minkar hålls måste öka, och minkar inom djurhållningen bör få möjlighet att simma."
Jag gillar motionen i stort, men föredrar detta yrkande som gör meningen tydligare.

Denna standardändring går hand i hand med vårt tidigare beslut från höstmötet 2012:

"Piratpartiet anser att godkänd djurhållning ska utgå ifrån djurens naturliga beteende. Djur ska hållas i sådan miljö och skötas på ett sådant sätt att djurens hälsa främjas."

Om vi menar allvar i att djur ska kunna hållas i en miljö som utgår från deras naturliga beteende måste minkarna kunna röra sig mer. Deras situation idag är outhärdlig.
  Skicka ett meddelande via Skype™ till Anton Nordenfur  
Svara med citat

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


infallsvinkels avatar
2014-10-07, 11:21 #3
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B27-Y02:
att att Piratpartiet antar ställningstagandet: "Storleken på burar där minkar hålls måste öka, och minkar inom djurhållningen bör få möjlighet att simma."
Jag skrev ett motyrkande för att öka tydligheten i ställningstagandet.
2014-10-07, 12:32 #4
Inte uppkopplad
Jag Jämkar bort mitt yrkande B27-Y01 till fördel för B27-Y02.

Mitt bortjämkade B27-Y01:
Där vi borde kräva att näringen måste uppfylla djurskyddslagen där minkarna får större burar och tillgång att simma.

B27-Y02, som jag tycker bättre om:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: "Storleken på burar där minkar hålls måste öka, och minkar inom djurhållningen bör få möjlighet att simma."


Jag håller helt med om att det är tydligare och mycket bättre formulerat!
Glad för din(era) synpunkter, det uppskattas då jag inte var helt klarvaken när jag skrev motionen.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Anton Nordenfur, Henrik Brändén, infallsvinkel, JorgenL, Mikael Holm
2014-10-10, 08:22 #5
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B27-Y02:
att Piratpartiet antar ställningstagandet: "Storleken på burar där minkar hålls måste öka, och minkar inom djurhållningen bör få möjlighet att simma."
Märklig motion. Varför skulle minkar behandlas på ett annat sätt än andra djur som människan föder upp för konsumtion som grisar, höns, kor osv.
Det finns redan en motion om djurskyddspolitik, där bör det här avsnittet finnas med inte som enskild motion.
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com