Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Motion B13: Kulturpolitik: Förbud av DRM

DRM är ett system som är dåligt för konsumenter. Det gör att de inte kan konvertera de produkter de har köpt till filformat som passar dem bättre. De kan heller säkerhetskopiera materialet.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:Sofia Hartelius

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.


Yrkanden

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
Anton Nordenfur Inte uppkopplad
 
Anton Nordenfurs avatar
 
Inlägg: 1 600
Reg.datum: Nov 2008

Länk: #296953
Standard 2017-04-22, 00:37

Jag ogillar yrkande B13-Y01:
att Vi behöver ett förbud mot DRM. I Piratpartiets principprogram står det:

"Kulturdelning stimulerar både produktion och försäljning av kultur. Därför finns ingen anledning att genom lag eller tekniska medel begränsa människors möjlighet att dela kultur mellan sig. Piratpartiet vill reformera upphovsrätten så att den bättre tjänar både kulturskapare och kulturkonsumenter".

Konsumenterna måste få tillbaka makten över det produkter de har köpt. Det kan finnas många skäl till att konsumenten vill eller behöver kopiera en inköpt kopia på ett verk. Men DRM förhindrar att detta kan göras, även i de fall där det skulle vara helt lagligt. DRM måste förbjudas.
1. Förbud är alltid någonting att vara försiktig med. Ska något förbjudas ska det tydligt visas vara objektivt skadligt. DRM är mycket riktigt något som många av oss stör sig på, men så är också fallet med en lång rad saker. Det betyder inte att det ska förbjudas. Jag ogillar när folk rapar högt, men vill ogärna förbjuda det för det. Stoppa det istället med marknadens kraft och bojkotta det.

2. Det känns inte som en ordentlig konsekvensanalys gjorts här. I praktiken skulle detta alltså innebära att den breda majoriteten av alla spel som tillverkas görs *förbjudna* i Sverige. Är det verkligen syftet med motionen?


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Sofia Hartelius
  Skicka ett meddelande via Skype™ till Anton Nordenfur  
Svara med citat
  (#3) Gammal
Mötespresidiet Inte uppkopplad
 
Mötespresidiets avatar
 
Inlägg: 4 471
Reg.datum: Nov 2010

Länk: #297411
Standard Sv: B13: Kulturpolitik: Förbud av DRM - 2017-05-07, 23:17

De två yrkandena i denna motion (B13-Y02 och B13-Y03) kommer att behandlas i motion B38 och har flyttats dit. I voteringsordningen stod felaktigt att de skulle behandlas i B30, men det är alltså B38 som gäller.
   
Svara med citat
  (#4) Gammal
Mab Inte uppkopplad
 
Mabs avatar
 
Inlägg: 2 811
Reg.datum: Apr 2006

Länk: #297188
Standard Sv: B13: Kulturpolitik: Förbud av DRM - 2017-04-23, 17:41

Jag tror att frågan om DRM bättre behandlas som en del av vår nätpolitik än som ett eget dokument inom kulturpolitiken. Jag har därför lagt yrkande B38-Y02i motionen om nätpolitik som jag anser kan ersätta den här motionen i dess helhet.

Jag anser därför att den här motionen bör avslås till förmån för
B38-Y0.


______________________________
Mattias Bjärnemalm
Piratpartist, EU-byråkrat, spelnörd, narcissist, statsvetare och i total avsaknad av självdistans.

www.mab.nu
  Skicka ett meddelande via ICQ till Mab Skicka ett meddelande via MSN till Mab  
Svara med citat

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


2017-04-13, 00:29 #5
Inte uppkopplad
Sv: B13: Kulturpolitik: Förbud av DRM -
Hur skulle ett förbud mot DRM i Sverige samfungera med det DRM som W3C vill godkänna inom snar framtid? Hur hade den konkreta situationen blivit?
Magnus Anderssons avatar
2017-04-17, 21:14 #6
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B13-Y01:
att Vi behöver ett förbud mot DRM. I Piratpartiets principprogram står det:

"Kulturdelning stimulerar både produktion och försäljning av kultur. Därför finns ingen anledning att genom lag eller tekniska medel begränsa människors möjlighet att dela kultur mellan sig. Piratpartiet vill reformera upphovsrätten så att den bättre tjänar både kulturskapare och kulturkonsumenter".

Konsumenterna måste få tillbaka makten över det produkter de har köpt. Det kan finnas många skäl till att konsumenten vill eller behöver kopiera en inköpt kopia på ett verk. Men DRM förhindrar att detta kan göras, även i de fall där det skulle vara helt lagligt. DRM måste förbjudas.
Formuleringen på yrkandet är inte korrekt, så jag ser fram emot att det inkommer ett nytt yrkande i den form som anges i Motionsskolan på vår wiki.
2017-04-22, 15:53 #7
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B13-Y02:
att mötet antar ställningstagandet "DRM ska förbjudas".
2017-04-22, 22:15 #8
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B13-Y03:
att mötet antar ställningstagandet: "det skall inte vara förbjudet att kringgå DRM"
Jag håller med Anton att det inte är rimligt att rakt av förbjuda DRM. Däremot så är det enligt upphovsrättslagens kap 6a förbjudet för användare att kringgå DRM, det förbudet bör avskaffas, och upphovsrättslagens kap 6a bör rivas upp.

DRM bör inte vara förbjudet, men inte heller skyddat av lagen som det är idag.


Följande medlemmar gillar debattinlägget:
Anton Nordenfur, MattiasR, Sofia Hartelius
Sofia Harteliuss avatar
2017-04-23, 15:07 #9
Inte uppkopplad
Jag Jämkar bort mitt yrkande B13-Y01 till fördel för B13-Y03.

Mitt bortjämkade B13-Y01:
Vi behöver ett förbud mot DRM. I Piratpartiets principprogram står det:

"Kulturdelning stimulerar både produktion och försäljning av kultur. Därför finns ingen anledning att genom lag eller tekniska medel begränsa människors möjlighet att dela kultur mellan sig. Piratpartiet vill reformera upphovsrätten så att den bättre tjänar både kulturskapare och kulturkonsumenter".

Konsumenterna måste få tillbaka makten över det produkter de har köpt. Det kan finnas många skäl till att konsumenten vill eller behöver kopiera en inköpt kopia på ett verk. Men DRM förhindrar att detta kan göras, även i de fall där det skulle vara helt lagligt. DRM måste förbjudas.

B13-Y03, som jag tycker bättre om:
mötet antar ställningstagandet: "det skall inte vara förbjudet att kringgå DRM"


Jag tror att det här är lättare att få igenom
2017-04-23, 19:26 #10
Inte uppkopplad
Sv: B13: Kulturpolitik: Förbud av DRM -
Citat:
Ursprungligen postat av Mab Visa inlägg
Jag tror att frågan om DRM bättre behandlas som en del av vår nätpolitik än som ett eget dokument inom kulturpolitiken. Jag har därför lagt yrkande B38-Y02i motionen om nätpolitik som jag anser kan ersätta den här motionen i dess helhet.

Jag anser därför att den här motionen bör avslås till förmån för
B38-Y0.
Verkar rimligt.
heddahenriks avatar
2017-04-23, 23:04 #11
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B13-Y02:
att mötet antar ställningstagandet "DRM ska förbjudas".
Nej, vi vill verkligen inte ha statlig kontroll över sådana detaljer. Det slutar bara med att allt som etablisemanget inte gillar blir förbjudet.

Vi har sett (om ni varit vaksamma) hur "net neutrality" i USA innebär "Google får bestämma så länge de ger oss kampanjbidrag och filtrerar bort sådana som utmanar oss." och är direkt motsatt emot vad som utlovats med "net neutrality".
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com