Piratpartiets mötesplattform


Svara
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Mötet har avslagit motionen. Se voteringen: länk

Motion B17: Ekonomipolitik: Valutapolitik, samt avskaffande av den statliga bankgarantin

Banker har gång på gång förstört vår ekonomi genom att spekulera sönder den. Detta är dåligt för alla utom bankerna som kan fortsätta spelet så att banken vinner på rött och staten förlorar på svart. Anledningen till att de kan göra detta är pga att vitala samhällssystem byggs upp av bankerna, och att staten därmed känner sig tvingad att rädda dem . Teknik som publika blockkedjor ger oss en möjlighet att förändra detta. Men för att en sådan förändring skall bli möjlig behövs det en politisk kraft. Målet med Piratpartiets politik har alltid varit att förhindra privata monopol, i synnerhet när dessa monopol utgör för samhället vitala system.
Det är viktigt att det är medborgaren som väljer vilken form av valuta han vill genomföra sin handel i. Det är också viktigt att betalningar är så anonyma som möjligt. I dagens system är betalningar otroligt genomskinliga för banker och transaktionsföretag, vilket motverkats av ett brott med bankernas de facto monopol på pengar.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:duke_h3

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.
Mötet har avslagit motionen. Se voteringen: länkYrkanden

Tillbakadraget yrkande B17-Y01 (Tillbakadraget)
Av: duke_h3


Tilläggsyrkanden

Tillbakadraget yrkande B17-Y02 (Bortröstad)
Av: duke_h3


Mötet har avslagit motionen. Se voteringen: länk

Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
  (#2) Gammal
Tlanden Inte uppkopplad
 
Inlägg: 5
Reg.datum: Apr 2017

Länk: #297331
Standard Sv: B17: Ekonomipolitik: Valutapolitik, samt avskaffande av den statliga bankgarantin - 2017-04-25, 19:44

Vad jag förstått, handlar bankgarantin till stor del om att säkerställa individuella bankkontons integritet i det fall en bank skulle gå i konkurs. Alltså, vid konkurs ställer staten upp med pengar för att säkerställa att jag får tillbaka mina pengar. Är det något vi ska vara emot?
   
Svara med citat

Övriga kommentarer och motionshistorik

Nedan visas alla inlägg som inte är huvudinlägg tillsammans med historik för motionen/propositionen.


Magnus Anderssons avatar
2017-04-17, 21:46 #3
Inte uppkopplad
Jag ogillar yrkande B17-Y01:
att 1. Uppdraga åt riksbanken att komplettera dagens sedlar och mynt med en digital motsvarighet baserad på blockkedjeteknik. Detta betalmedel skall uppfylla samma integritetsgrad som dagens sedlar och mynt.
2. Förändra lagstiftning så att endast sedlar och mynt, och dess digitala motsvarighet, är att betrakta som giltigt betalmedel(*).
3. Att uppdraga åt staten att endast acceptera sedlar och mynt, och dess digitala motsvarighet, som ersättning för skatter och avgifter, samt att endast erbjuda dessa som ersättning för varor och tjänster i sina upphandlingar, utbetalningar av lön mm.
4. Avskaffa den statliga bankgarantin.
5. Verka för att eurosystemet också reformeras enligt denna modell.
6. Motverka att Sverige går med i eurosystemet innan en sådan reform har genomförts.
7. Säkerställa att lasseiz faire(**) fortsätter att gälla på valutamarknaden.

(*)giltigt betalmedel är en teknisk term som betyder en form av valuta som en gäldenär inte får neka som ersättning för en skuld.
(**)lasseiz faire är en teknisk term som betyder en av staten oreglerad marknad. I det aktuella fallet betyder det att det är upp till marknadsaktörerna att välja valuta i transaktionen, må det vara sedlar, banköverföring, guld eller gummistövlar.
Formuleringen på yrkandet är inte korrekt, så jag ser fram emot att det inkommer ett nytt yrkande i den form som anges i Motionsskolan på vår wiki.
2017-04-23, 21:20 #4
Inte uppkopplad
Jag har lagt yrkande B17-Y02:
att att mötet uppdrar åt den "Ekonomi politiska gruppen att bereda denna motion och komma in med ett yttrande till Höstmötet 2017, samt att ärendet bordläggs tills dess.
Det finns två likartade motioner som tar sikte på Finansiell politik, det är bra om vi pratar samman oss.
2017-04-23, 21:20 #5
Inte uppkopplad
Jag har dragit tillbaka yrkande B17-Y01:
1. Uppdraga åt riksbanken att komplettera dagens sedlar och mynt med en digital motsvarighet baserad på blockkedjeteknik. Detta betalmedel skall uppfylla samma integritetsgrad som dagens sedlar och mynt.
2. Förändra lagstiftning så att endast sedlar och mynt, och dess digitala motsvarighet, är att betrakta som giltigt betalmedel(*).
3. Att uppdraga åt staten att endast acceptera sedlar och mynt, och dess digitala motsvarighet, som ersättning för skatter och avgifter, samt att endast erbjuda dessa som ersättning för varor och tjänster i sina upphandlingar, utbetalningar av lön mm.
4. Avskaffa den statliga bankgarantin.
5. Verka för att eurosystemet också reformeras enligt denna modell.
6. Motverka att Sverige går med i eurosystemet innan en sådan reform har genomförts.
7. Säkerställa att lasseiz faire(**) fortsätter att gälla på valutamarknaden.

(*)giltigt betalmedel är en teknisk term som betyder en form av valuta som en gäldenär inte får neka som ersättning för en skuld.
(**)lasseiz faire är en teknisk term som betyder en av staten oreglerad marknad. I det aktuella fallet betyder det att det är upp till marknadsaktörerna att välja valuta i transaktionen, må det vara sedlar, banköverföring, guld eller gummistövlar.
Svara
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com