Piratpartiets mötesplattform


< DöljPiratpartiets vårmöte 2017
Mötesklocka   
Stängt ämne
 
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet Visningsalternativ

Motion B45: EU-politik: EU, frihandelsavtal, samt flyktingpolitik på EU-nivå

Piratpartiet har en fantastisk chans att driva kvalitativ, värderingsgrundad och optimistisk EU-politik där vi verkligen får uttrycka våra principer om demokrati, transparens och vår tillit till de mänskliga rättigheterna.

I höstas blev jag vald till EU-politisk talesperson vilket var ett stort nöje för en EU- tillika konstitutionsnörd. Jag hoppas att Piratpartiets medlemmar håller med om att dessa formuleringar skulle höra hemma i ett EU-politiskt program för Piratpartiet.


Motionerat av:
Användarnamn på mötet:pelutt

Så funkar det!

Här finns lite information om hur det fungerar och vid sidan av och nedanför presenteras motionen och alla ursprungliga yrkanden, tilläggsyrkanden och motyrkanden som lagts på den.

Ursprungligt yrkande

Detta är de yrkanden som skickats in tillsammans med motionen. Exempel: Yrkande A -- Alla mötesdeltagare ska bjudas på något att äta..

Tilläggsyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs som tillägg till motionen, utöver dess ursprungliga yrkande. Denna typ av yrkanden kan, om de bifalls, genomföras samtidigt som andra bifallna yrkanden. Exempel: Yrkande B -- Att alla mötesdeltagare ska även bjudas på något att dricka. Exempel Yrkande C -- Att alla mötesdeltagare ska erbjudas val mellan Pepsi och Coca-Cola.

Motyrkande

Detta är yrkanden som under mötets gång läggs för att ändra på ett ursprungligt yrkande eller tilläggsyrkande. Det går också att lägga motyrkande på ett annat motyrkande. Denna typ av yrkanden, kan om de bifalls, ersätta det yrkade de lagts emot. En antingen/eller situation. Man röstar om motyrkanden separat och yrkandet och motyrkandet ställs mot varandra, och "vinnaren" går vidare. Exempel: Yrkande D (mot yrkande A) -- Att mötespresidiet ska samla in en mat- och dryck-avgift för det som äts och dricks av alla mötesdeltagare under möten som motsvarar den verkliga kostnaden.

Motivering till yrkanden

Den som lägger ett yrkande kan välja att motivera detta. För att se motiveringen för ett yrkande klickar du på den blå informationsknappen under yrkandet. Endast yrkanden som har motiverats kommer att ha en sådan knapp.

Dra tillbaka yrkande

Du kan dra tillbaka ett yrkande som du själv har lagt klicka på den lilla knappen 'Dra tillbaka yrkande', som syns under ditt yrkande. När du dragit tillbaka ditt yrkande kommer det att fällas ihop, och tydligt visa att det är tillbakadraget.

Lyfta yrkande

Ett tillbakadraget yrkande tas inte upp i omröstningarna, därför finns möjligheten att lyfta ett tillbakadraget yrkande för den som skulle vilja rösta om ett yrkande som dragits tillbaka. För att lyfta ett yrkande måste du först klicka på det, så det fälls ut och du kan läsa själva yrkandetexten. Under den texten finns en knapp för att lyfta yrkandet. Genom att klicka på den knappen lyfter du yrkandet, samtidigt som du tar över ägandet av yrkandet. Dvs yrkandet kommer hädanefter att presenteras som lagt av dig, och du kommer också vara den som kan dra tillbaka eller jämka yrkandet.

Jämka dig

Om du tycker att någon annan lagt ett bättre yrkande än ditt eget och du vill stödja det yrkandet istället kan du jämka dig med det. Du kan jämka dig med yrkanden som ligger inom samma gruppering som ditt yrkande, och en knapp som säger 'Jämka dig med' kommer att synas vid varje sådant yrkande. När du klickar på den knappen kommer ditt eget yrkande att dras tillbaka och en notering visas om att det jämkats, samt vilket yrkande det jämkats med. Har du lagt flera yrkanden inom samma gruppering kommer du att tillfrågas vilket av dem du vill jämka bort.

Huvudinlägg

I denna ruta har du möjlighet att visa ditt huvudinlägg. Detta är det debattinlägg som du vill lyfta upp extra mycket i denna motions/propositions diskusison. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.

Gilla/ogilla yrkanden

Du kan gilla och ogilla yrkanden, det innebär att ditt användarnamn kommer att synas i en lista som visas när man vilar med pekaren ovanpå en ikon ovanför yrkandet. Du kan även sluta gilla och sluta ogilla ett yrkande. Vad du kan göra syns i form av olika ikoner och texter, du kan bara sluta gilla om du tidigare gillat ett yrkande tex. Du kan även när du gillar eller ogillar, motivera dig om du vill. Om du inte vill motivera dig, klicka på avbryt så registeras ditt gillande eller ogillande utan motivering.

Gilla inlägg i diskussionen

Du kan visa att du gillar ett diskussionsinlägg genom att klicka på knappen längst till höger i raden av knappar längst ner i inlägget. När du klickar på den får du upp en ruta som ber dig bekräfta att du vill gilla inlägget. Efter att du tryckt ok kommer ditt namn att dyka upp i en ruta längst ner i inlägget, tillsammans med namnet på alla andra som också gillar samma inlägg. Är du den första som gillar inlägget skapas rutan då. Observera att det bara går att gilla inlägg skrivna av andra än dig själv.

Hur vi röstar

Röstningen görs i flera omgångar för att vaska fram de alternativ som flest möjliga kan känna sig nöjda med och så att man kan sålla fram vilket av flera likartade förslag som har mest stöd. I tidsplanen är planerat 3-4 röstningsomgångar under mötets sista två veckor.


Yrkanden

Av: pelutt Yrkande B45-Y01 (Motionens ursprungliga yrkande) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att Piratpartiet är ett parti som tror på transparens, demokrati, mänskliga rättigheter och informationsfrihet. Europeiskt samarbete är fantastiskt och otroligt viktigt, men den Europeiska Unionen (EU) är inte utan sina fel. Piratpartiet vill att EU ska bli mer transparent och demokratiskt. EU behöver möjliggöra mer deltagande från allmänheten och en tydlighet i vad som är EU:s syfte.


Av: pelutt Yrkande B45-Y02 (Motionens ursprungliga yrkande) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att Frihandelsavtal med andra länder som TTIP, CETA och TiSA saknar demokratisk förankring. Resultaten av dessa avtal tenderar allt mer att handla om att hjälpa stora företag att behålla sin dominans på bekostnad av en fri marknad, miljön och mänskliga rättigheter. Piratpartiet kräver transparens i frihandelsavtalens förhandlingar och ett stopp för avtal som inte förhandlats enligt demokratins alla principer. Avtalens fundamentala mål borde vara: frihandel för alla, informationsfrihet, skyddet av människan och de mänskliga rättigheterna och miljön.


Av: pelutt Yrkande B45-Y03 (Motionens ursprungliga yrkande) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att Piratpartiet tror på EU:s möjligheter att möjliggöra utbyte av idéer, erfarenheter och kunskap mellan européer och med världen. För att potentialen för fred, frihandel, demokratiskt inflytande och samarbete ska infrias måste högre krav ställas på EU:s institutioner såväl som medborgare. Piratpartiet vill göra påverkansarbete gentemot EU tydligare och lättare för medborgare och civilsamhället, och mer transparent och ansvarsutkrävande gentemot industri, branscher och andra länders intressen.


Av: pelutt Yrkande B45-Y04 (Motionens ursprungliga yrkande) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att Frågan om demokratiskt inflytande på lokal, nationell och EU-nivå måste göras till alla medborgares fråga. De beslut som påverkar medborgaren på en daglig basis ska tas så nära medborgaren som möjligt. På EU-nivå kan andra principiella frågor som rör fler än bara de inom ett och samma land. Piratpartiet vill se ett EU med en tydlig maktdelning och transparenta beslutsstrukturer där det blir tydligt för alla var beslut börjar, slutar och vem som hade inflytande när och hur.


Av: pelutt Yrkande B45-Y05 (Motionens ursprungliga yrkande) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att Med Europakonventionen och sin domstol för mänskliga rättigheter kan EU agera skydd för alla européers mänskliga rättigheter när hemländerna sviker eller begår brott mot medborgare. På samma sätt kan EU besluta om principiella frågor när medlemslandets regeringar förlamas av intern opinion eller antidemokratiska krafter. Piratpartiet vill se ett EU där värderingar om alla människors lika värde, rättigheter och frihet består och försvaras oavsett hur vindarna vänder i enskilda länder.


Av: pelutt Yrkande B45-Y06 (Motionens ursprungliga yrkande) 0 personer gillar    0 personer ogillar

att Piratpartiet vill se ett gemensamt EU-ansvar vad gäller flyktingpolitiken, och att medlemsländerna använder sitt existerande samarbete till att komma överens om ett ansvarsfullt och generöst flyktingmottagande. Utan ett stadigt och välfungerande mottagande av människor kommer EU falla samman under vikten av sin egen åldrande befolkning. Det ligger i alla människors intressen att skapa ett fungerande flytkingmottagande, som minimerar lidandet i omvärlden och samtidigt stärker EU för framtiden.


Huvudinlägg

Nedan visas de huvudlinlägg som är gjorda på motionen. Varje mötesdeltagare får göra ett (1) huvudinlägg per motion/proposition. De sorteras efter hur många gånger varje inlägg har blivit gillat av andra mötesdeltagare. Du kan själv byta och skriva ett nytt huvudinlägg, men glöm inte att dina nuvarande gillande i så fall försvinner.
Skapa huvudinlägg
Stängt ämne
Ämnesverktyg Sök i det här ämnet
Sök i det här ämnet:

Avancerad sökning
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com